Vučić se pomirio sa usvajanjem rezolucije o genocidu u Srebrenici: Mnogi su se predomslili i zabili nam nož u leđa

Vijesti 21. maj 202420:03 0 komentara
Aleksandar Vučić (REUTERS/Marko Djurica)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u New Yorku gde je održao više sastanaka sa stalnim predstavnicima država članica pri UN. Predsjednik Srbije će u četvrtak, 23. maja, prisustvovati sjednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati prijedlog rezolucije genocidu u Srebrenici.

On je na početku obraćanja iz New Yorka rekao da je “dobio razočaravajuće informacije da će neke zemlje da promijene stav povodom rezolucije i priklone se onima koji su veliki i jaki, ali biće i onih koji će izdržati pritiske i boriti se za istinu” kazao je Vučić misleći na rezoluciju o genocidu u Srebrenici koji su potvrdili i presudili međunardoni sudovi.

“Dobili smo podatke, biće razočaravajućih vijesti po pitanju stava nekih država, od kojih nismo očekivali nož u leđa, ali biće i onih koji će izdržati pritisak”, rekao je Vučić.

Rekao je da veruje da će mnogi koji će da glasaju za rezoluciju da nam se sutradan pravadaju i objašnjavaju kako to rade za naše dobro jer će da daju obrazloženje – zašto su glasali za.

“Pa će da ponove praznu priču kako to nije kolektivna krivica srpskog naroda i kako oni mnogo vole Srbe itd, a onda očekujete već od petka i subote pokušaje umirivanja situacije – Srbi su nam najveći prijatelji i ajde da nastavimo kao da ništa juče nije bilo”, rekao je Vučić.

Dodao je da ima desetak tih zemalja koje ni sebi ni nikom drugom ne mogu da objasne zašto će da glasaju za, i da idu protiv svojih srpskih prijatelja, osim što su poslušnici nekih većih.

“Njemci će da otvore Generalnu skupštinu UN da bude paradoks najizraženiji. Kako je čudna sudbina,pa se dogodi i posle Prvog i Drugog svjetskog rata da nam Njemačka sudi svojim izlaganjem. Ja ću odgovoriti, ovo je za mene veoma teško i odlično razumijem. Vidim kako već neki govore, šta će da rade u sljedećoj vlasti, pošto se podrazumjeva da će biti marionete i da će da služe onima koji donose rezoluciju protiv Srbije. Ja neću da pristanem na to, već ću da se borim za Srbiju”, naveo je Vučić.

Vučić od prvog spominjanja rezolucije o genocidu u Srebrenici vodi žestoku kampanju negiranja genocida i lobira da rezolucija ne bude usvojena, često koristi termine koji se u rezoluciji ne nalaze poput one da su svi Srbi u rezoluciji označeni kao krivci za počinjeni genocid.  Sličnu propagandu u BiH širi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bonus video: 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!