Vučič topi sve linije razdvajanja vlasti i opozicije u RS

Vijesti 17. dec 202318:34 0 komentara

Velika zainteresovanost vladala je na 19 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini na kojima se moglo glasati na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Među prvima na biralištima bili su penzioneri i političari.

Nedeljno jutro pred Generalnim konzulatom Srbije u Banjaluci počelo je uz velike gužve, ali i velika očekivanja građana sa dvojim državljanstvom koji su odlučili da biraju na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji.

“Došao sam da podržim svog kandidata naravno, da podržim demokratiju u Srbiji, nadamo se da će sve ostati kao što je bilo”, rekao je jesan Banjalučanin.

Njegov sugrađanin nada se u pobjedu liste koju predvodi aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

“Zato što Republika Srbija pod vodstvom gospodina Vučića ide krupnim koracima naprijed”, kaže upitan za razlog podrške.

Generalni konzulat u Banjaluci jedno je od dva biračka mjesta u gradu na Vrbasu.

Uprkos velikom interesovanju građana Bosna i Hercegovina i Republika Srpska nisu bile tema predizborne kampanje u Srbiji osim onog dijela u kojem su pojedini politički predstavnici u toj zemlji osporavali pravo građana sa dvojnim državljanstvom, a koji žive u Republici Srpskoj, da se na vanrednim parlamentarnim izborima uopšte i izjašnjavaju.

Ovo je bila tema koju su rado komentarisali političari koji su takođe poranili na glasanje. U prvom redu sa porodicom predsjednik Narodne skupštine, a onda i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Strpljivo je čekao svoj red, da bi glasao mimo procedure koju predviđa zakon i bez ulaska u kabinu za glasanje.

Za njega je stvar jasna kada je u pitanju polemika o tome trebaju li ili ne građani Republike Srpske sa dvojnim državljanstvom glasati na izborima u Srbiji.

“Slušajte, mi smo dobili državljanstvo po propisima Srbije, nismo dobili po propisima vanzemaljaca, prema tome to je sasvim jasno”, rekao je Dodik ističuću i da prema rukovodstvu Srbije ima poseban zahtjev.

“Uvijek insistiram na tome da se pokuša obezbijediti da svi građani Republike Srpske imaju automatsko državljanstvo Srbije i to bi omogućilo našu veću političku i svaku drugu vrstu integracije”, zaključio je.

Slično pravo imaju Hrvati u Bosni i Hercegovini koji u hrvatskom Saboru čak imaju i tri poslanika. 11.500 građana sa pravom glasa na izborima u Srbiji nisu bitan politički faktor, kaže predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, ali je, tvrdi, bitna politička poruka koju šalju.

“E sad onima koji unutar Srbije misle da Srbija ne treba da se ponaša čestito prema svome narodu van Srbije, oni bi nama zabranili i da dolazimo i da prelazimo u Srbiju, a kamo li da glasamo, ali mislim da su oni još manji politički faktor od nas… Nadam se da će biti preneseno”, izjavio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Odnosi političara u Republici Srpskoj prema aktuelnoj vlasti u Srbiji ne mijenjaju se, bez obzira na politički spektar. Zato je često utisak da je među, na oko nepomirljivim predstavnicima vlasti i opozcije, jedina tačka okupljanja zapravo Aleksandar Vučić.

“Ono što je nama svima ključni cilj, a to je da Srbija nastavi dalje snažnim koracima da bude jaka zemlja, zemlja na koju se uvijek možemo osloniti, naša matica”, izjavio je Branislav Borenović lider PDP.

Kakvi god bili politički stavovi izvijesno je da bi rezultati vanrednih parlamentarnih izbora mogli da se odraze i na region, a posebno na Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da je Srbija najveća i najbrojnija zemlja Zapadnog Balkana čiji se politički stav dosljedno slijedi u Republici Srpskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!