Vučićeva Liga prvaka – Kako predsjednik Srbije i u BiH širi propagandu i uticaj

Vijesti 23. feb 202219:13 > 20:58 4 komentara
Izvor: Shutterstock

Nas u Bosni i Hercegovini u ovoj priči nema. Zato neka vas ne iznenadi ukoliko ne budete u mogućnosti gledati finale narednog Svjetskog prvenstva u nogometu, piše u kolumni za Bljesak.info Josip Mlakić.

Mlakić se u svojoj analizi osvrnuo na ukidanje kanala koji su u vlasništvu Telekoma Srbije i pod direktnim uticajem predsjednika te zemlje Aleksandra Vučića.

“Umjesto utakmica osmine finala nogometne Lige prvaka, za koju televizijska prava ima Arena sport, medijski koncern čiji je vlasnik Telekom Srbije, mobilni operater u vlasništvu države, a samim tim i pod punom kontrolom režima Aleksandra Vučića, korisnici Eronetove platforme mogli su u utorak gledati na jednom otvorenom kanalu Arena sporta nekakvu rukometnu utakmicu, valjda portugalsku ligu, jer je jedan od klubova koji su nastupili bila lisabonska Benfica, a na drugom snimku utakmice francuske nogometne lige od prije dva dana.”

U svojoj analizi Mlakić navodi da su korisnici, odnosno gledatelji u BiH kolateralna šteta politike Aleksandra Vučića koji preko Arena sporta pokušava ugušiti posljednje džepove medijskog otpora u Srbiji, šireći taj sukob na cijelu regiju.

Najveći trn u oku aleksandra Vučića je, tvrdi, United Media, koja je sa svojim sportskim kanalima (Sport klub) jedina dostojna konkurencija Arena sportu u ovom segmentu. Vučić zapravo ne želi uništiti Sport klub, već televiziju N1, koja je također u vlasništvu United Medije. Sport klub je najprofitabilniji dio ovog koncerna, tako da Vučić preko njega želi ugasiti jednu od posljednjih televizija koja nije pod njegovom direktnom kontrolom.

“Vučić zapravo ne želi uništiti Sport klub, već televiziju N1, koja je također u vlasništvu United Medije. Sport klub je najprofitabilniji dio ovog koncerna, tako da Vučić preko njega želi ugasiti jednu od posljednjih televizija koja nije pod njegovom direktnom kontrolom. Sukob između Vučićeva režima i uredništva N1 i dalje traje s nesmanjenom žestinom. Prije nekoliko dana premijerka Srbije Ana Brnabić oštro je reagirala na svom Twiter profilu protiv uredništva televizije N1, kada je ova televizija preko svoje emisije “Decenija AV vlasti” pokušala povezati porast nasilja prema ženama s politikom Aleksandra Vučića. S popriličnom dozom pretjerivanja, Ana Brnabić je napisala kako “nikad ništa strašnije nije viđeno u srpskoj politici. ” piše Mlakić u svojoj kolumni za Bljesak.info.

Mlakić se u tekstu osvrće na direktan okršaj predsjednika Srbije sa većinskim vlasnikom United Medije Draganom Šolakom i pojašnjava ulogu države u pokušaju uništavanja konkurencije i slobode medija.

“Prije nešto više od pola godine, u srpnju 2021., Arena sport je otkupila prava na prijenose engleske Premier lige, za što će u narednih pet godina, na koliko je potpisan ugovor, platiti ogromnih 600 milijuna eura. Ova informacija izazvala je veliku pozornost i u drugim zemljama bivše države, poput Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, u kojima djeluje ova medijska kuća. Nikome nije bilo jasno što se događa, pogotovo ako se zna da je godinama prava na prenošenje Premier lige imao kanal Sport klub, koji ih je plaćao deset milijuna eura godišnje, odnosno deset puta manje od Arena sporta. Međutim, Arena sport, odnosno Telekom Srbije otišao je i korak dalje, kupujući prava na gotovo sve važnije sportske događaje u svijetu. Tim povodom je Vučić Draganu Šolaku, većinskom vlasniku United Medije, poručio sljedeće: “Pobeđuje Telekom, iako mi nemamo ništa protiv da i privatnici napreduju, ali ponegde se država, gde ima svoj udeo, hoće takmičiti, pa će ljudi gledati i francusku i italijansku ligu. Šta vas briga, vi imate belorusku i ukrajinsku ligu i to je u redu.”

U analizi Bljeska profesor sa ljubljanskog Fakulteta društvenih nauka Marko Milosavljević navodi primjer kompanije iz Njemačke koja ima četiri puta više stanovnika nego cijela bivša Jugoslavija. Komapnija koja je otkupila prava za prenose Premijer lige u jednoj od najbogatijih zemalja svijeta ta je prava platila manje nego prezaduženi Telekom Srbije. On je Vučićevu strategiju usporedio s onom Viktora Orbana: “Orban, također, kupovinom medija, gradnjom stadiona, osnivanjem fudbalskih akademije u susjednim državama, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji… želi proširiti svoj utjecaj.”

Milosavljević vjeruje da će Europska komisija reagirati na ovu praksu u zemljama članicama Europske unije, Sloveniji i Hrvatskoj, zbog zakona koji vrijede u Uniji, a koji su doneseni zbog Rusije i Kine, koji zabranjuju da se državnim subvencioniranjem neke tvrtke čine konkurentnijim u odnosu na druge. A ovdje se očito radi o tome, da tvrtka u državnom vlasništvu, Telekom Srbije, unaprijed ukalkuliranim gubicima guši konkurenciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare