Vučićeva poruka “lažovima iz Sarajeva”

Vijesti 26. sep 202416:53 2 komentara
Tanjug/N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Njujorku oštro reagovao na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekavši da je riječ o "notornoj laži" i "opasnoj igri koju igraju lažovi iz Sarajeva".

Povodom sinoćne izjave Bećirovića u Generalnoj skupštini da rukovodstvo Srbije “prijeti suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH”, Vučić je televiziji Pink rekao da se bošnjačkim političarima iz Sarajeva “čini da im je ovo posljednja prilika da okrenu svijet protiv Srbije”.

“Nadali su se brutalnom napadu na Srbiju. Prošle su dvije i po godine (od napada Rusije na Ukrajinu), uz svakodnevnu priču da će Srbija nekoga da napadne u regionu i da je satelit (ruskog predsjednika Vladimira) Putina. Oni polaze od sebe, a svako se kreće u granicama sopstvene pokvarenosti. Kad polaze od sebe, oni znaju da su samo patuljak i patrljak u čije ime odlučuje neko drugi. I koriste to vrijeme da učine nešto protiv Srbije”, kazao je Vučić.

Naveo je da su “bošnjački političari” iz Sarajeva proslijedili predstavnicima država u UN-u “cirkularno pismeno” da je Srbija odlučila da ukloni grob jugoslovenskog lidera Josipa Broza Tita, “jer znaju da to srpski prijatelji iz Afrike i Azije ne bi voljeli da čuju”.

“Mislili su da je to sa Titom njihova prilika da konačno pokažu da nije Srbija ta koja se zalaže za prava nerazvijenih i zemalja u razvoju, već da su to oni. Kada su vidjeli moju izjavu (da neće biti izmještanja Titovog groba), onda su se našli u nebranom grožđu i nastupila je nervoza, morali su tako da reaguju”, dodao je Vučić.

Tokom sinoćnjeg obraćanja na zasjedanju GS UN-a, Bećirović je rekao i da su “velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima”.

Za Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, usvojenu na “Svesrpskom saboru” u Beogradu 8. juna, Bećirović je rekao da je “opasan programski dokument o stvaranju velike države, koji prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu i državi BiH”.

Dodao je da je BiH, uprkos tome, “miroljubiva zemlja koja je čvrsto posvećena regionalnoj saradnji, kao jednom od njenih glavnih strateških spoljnopolitičkih ciljeva”.

Povodom tih izjava Bećirovića, Srbija je uputila protestno pismo generalnom sekretaru UN-a i predsjedniku Generalne skupštine, navodeći da je on izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda.

Kako je prenijela Radio-televizija Srbije, u pismu se navodi da Bećirović “zloupotrebom izlizanog narativa o ‘Velikoj Srbiji’ pokušava da oživi u regionu konflikte iz 1990-ih godina prošlog vijeka”.

“Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umjesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu Zapadnog Balkana”, navodi se u pismu.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare