Žarko Vujović: Rekli da nije pametno da nosilac liste bude neko ko nije Bošnjak

Vijesti 05. jul 202218:41 > 21:17 4 komentara

Tuzlansku javnost je prije nekoliko dana okupirala vijest da je predsjedavajući skupštine ovog kantona, Žarko Vujović napustio Socijaldemokrate BiH, zbog izrečenih stavova pojedinih stranačkih kolega kako "nije poželjno da neko ko nije Bošnjak bude nosilac liste na predstojeći izborima". "Takva poruka je za cijelu Bosnu i Hercegovinu poražavajuća", ističe danas Vujović.

Nekada član SDP-a, potom jedan od osnivača Socijaldemokrata BiH, a ovogodišnji nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu Tuzlanskog kanotona – Žarko Vujović je ekskluzivno za N1 govorio o razlozima napuštanja Socijaldemokrata.

Iako je, kako je ranije tvrdio, na sjednici predsjedništva stranke izrečeno kako nije poželjno da zadrži prvu poziciju na listama za opće izbore jer nije Bošnjak, Vujović za N1 navodi kako je rukovodstvo mjesecima upozoravao da će se upravo to desiti.

“Pričalo se po kuloarima da ne bi bilo dobro da ja budem nosilac liste jer imam takvo ime i prezime, i to sam rekao Enveru Bijediću. On je rekao da je to nemoguće i da to nikada nije čuo. Sedam dana prije sjednice predsjedništva stranke sam upozorio da se to intenzivira. Još tada sam naglasio da – ukoliko to bilo ko izgovori na sjednici predsjedništva – istog ću trenutka napustiti ovu partiju”, govori Vujović.

Na kraju se to i desilo.

Aziz Čačković, je, nakon niza pohvala za Vujovića, iznio i stav da “s obzirom na veličinu Tuzlanskog kantona, te broj većinski bošnjačkog stanovništva ne bi bilo pametno da nosilac liste bude neko ko nije Bošnjak”, ispričao je Vujović, ističući da su ovakvi principi u potpunosti protiv građanskog usmjerenja ove stranke.

“Ostao sam zaprepašten, a Bijedić nije reagovao”, tvrdi sagovornik N1.

Nisu reagovala ni naredna tri govornika nakon Čačkovića, kao ni bilo ko od 15 prisutnih na sjednici, dodao je Vujović.

“Ustao sam i rekao da ih želim osloboditi svog balasta i otišao”, naveo je Vujović.

Ipak, stranka je naknadno reagovala na problematični slučaj, pa je Enver Bijedić saopštio kako je Čačković izbađen iz Socijaldemokrata, te da je njegova izjava u suprotnosti sa civilizacijskim dostignućima današnjeg društva.

S druge strane, Vujović tvrdi kako do toga još uvijek nije došlo, već da je tek za sutra zakazana sjednica proširenog predsjedništva stranke, na kojoj će se, navodi, raspravljati o izbacivanju obojice, iako je Vujović već podnio neopozivu ostavku.

“Ispad Čačkovića ne mogu opravdati, ali najviše ne mogu opravdati čin svih ljudi koji su to sjedili, a nisu se suprostavili takvom fašističkom i šovinističkom ispadu. To znači da isto tako treba očekivati i za Bošnjaka u Banjaluci i Trebinju – to je porazno za ovo društvo”, podcrtava.

Suprotno pojedinim tvrdnjama, navodi da još uvijek nije član Demokratske fronte, te da na izbore može izaći i kao samostalni kandidat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare