Vukanović: Živimo kao Osman Đikić, Meša Selimović, Ismet Popovac, Mustafa Mulalić…

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljaju o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Poslanik Nebojša Vukanović iskoristio je ovu priliku da podsjeti na istorijske događaje i naglasi koliko je bitno da Bošnjaci i Srbi žive u miru i suživotu kao što je to bili stoljećima ranije.

Vukanović je kazao kako su nekada imali grb Nemanjića, ali da ga je vlast koja vlada Republikom Srpskom 2008. godine izbrisala provodeći odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine,. Kazao je kako su tada “prenijeli” i veliki broj nadležnosti na nivo BiH, a da je Milorad Dodik nakon svega rekao “Izvinite, bio sam naivan”.

“Treba reći da je cilj ovog zakona da se pokušaju dobiti neki politički jeftini poeni. Da nije bilo ove vlasti mi danas ne bi raspravljali o tome”, rekao je Vukanović.

Naveo jekako su Hercegovci najviše vezni za Nemanjiće istorijski te govorio o dobrim odnosima Bošnjaka i Srba.

“Najbolji odnosi muslimana i Srba su bili za vrijeme Austorugarske kada smo se zajednički ophodili prema njoj kao okupatoru. Ne možete jedan dan reći ‘vi ste muslimani ovakvi i onakvi, ima prviše džamija’ i nakon sedam dana okrenuti list i kaže ‘mi smo se šalili’.  Ismet Popovac kada su ga zaustavili komunisti i kada su Ustaše tražile da dođu u Srbiju, rekao je ‘ja sam Srbin muhamedanske vjeroispovijesti. Ako ubijate moju braću pravoslavce, ubijate i mene’. To je primjer čojstva i junaštva s bošnjačke strane. Ne mogu spomenik da mu nađem. Ismet Popovac je zaslužio ulicu u Trebinju, a 90 posto Srba i Bošnjaka ne zna za njega”, rekao je Vukanović.

RS vraća dvoglavog orla, Stevandić: Nemanjićko nasljeđe starije od islama u BiH (VIDEO)

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare