Vukanovićev poziv Komšiću, Nikšiću i Bećiroviću: Ne zabijajte nam nož u leđa!

N1

Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red, pozvao je poslanike Pokreta za državu da glasaju za kandidata opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska i na taj način spriječe Milorada Dodika i SNSD da dobiju ponovo četvrtog delegata u državnom Domu naroda. Ocijenio je da će suprotan potez voditi do blokade države, a da će političku odgovornost snositi lideri stranaka okupljenih oko Pokreta za državu, prije svega Nermin Nikšić, Denis Bećirović i Željko Komšić. "Interes Bosne i Hercegovine je da se SNSD izbaci iz vlasti, sve ostalo bi bilo izdaja", zaključio je Vukanović.

Dodik je na konsultacije zvao sve stranke u RS, rekli ste da se nećete odazvati. Da li ste promijenili mišljenje?

Naravno da nisam. To je njegov igrokaz da pokaže kao konsultovao se sa svima pa onda odlučio kome će kao predsjednik, iako je nelegitiman zahvaljujući krađi na izborima, dati glas. On je već rekao da će Višković biti premijer, odlučio je i resorne ministre. Ne želim učestvovati u njegovim predstavama. Ključna stvar je da se izmjeni Izborni zakon i da se uvedu skeneri. Pretpostavljam da ni ostali iz opzicije neće razgovarati sa Dodikom, on vlada apsolutistički i totalistički.

Šta možemo očekivati od Dodika u naredne četiri godine?

Kako kaže narodna: Uzmi ago koliko ti je drago. Njegov cjelokupni budžet je četiri milijarde (budžet RS) i on neprikosnoveno odlučuje ko će dobiti koliko novca, a ko će biti uništen. Ovo je diktatura u 21. vijeku.

Nisu li to jake riječi s obzirom da opozicija slobodna šeta ulicama Banjaluke?

Najbolje bi bilo da nas sve pohapse, zašiju nam usta i pošalju na Goli otok. Tek tada bi njegovi strani mentori možda rekli da je diktatura. To što mi možemo reći istinu ne znači da ova zemlja nije skliznula u diktaturu jedne partije.

Dodik ponovo prijeti referendumom i otcjepljenjem?

To su njegov populističke izjave kojima želi sebe predstaviti kao nekoga ko prkosi strancima, nikada tu nije bilo iskrenih namjera.

Hoće li Dodik dobiti četvrtog delegata?

Protekle četiri godine pokazale su koliko je opasno kada dobije mogućnost blokade. Nisu ukinute akcize na gorivo, nije došlo do izmjena Izbornog zakona kako bi mogao krasti na izborima uz podršku Schmidta. Velika je odgovornost na Pokretu za državu da ne ponove grešku SDA i dadnu 4. delegata Dodiku. Zbog tog poteza smo svi snosili posljedice. Ako ponove grešku bit će to nesaglediva greška. Nadam se da će razum prevladati.

Često se svađate sa Vojinom Mijatovićem iz Pokreta. On vam je danas poručio da nađete djevojku?

Ja svoj privatni život krijem od javnosti, da li imam ili nema djevojku – nek se on ne brine. Istjerao sam ga na čistac, sad je samo pitanje da li smije uraditi ono što je namjeravao, da Dodiku da 4. delegata i to je ključ svega. Mene Mijatović pita da li mi je Sarajevo glavni grad, pa ja sam u Sarajevu radio četiri godine, kao da ne znam koji je glavni grad.

Čović i Dodik su u subotu poručili da neće jedan bez drugog. Može li se vlast napraviti bez jednog od njih dvojice?

Ako ova zemlja treba biti taoc dvojice korumpiranih političara i da svi ispaštamo zbog njihovih tajnih “dealova” onda ova zemlja i ne treba postojati. U Predsatvničkom domu PS BiH ima dovoljno ruku da se izglasa Vijeće ministara bez SNSD-a i HDZ-a, ali i bez SDA. Vijeće ministara je ključno za fukcionisanje ove zemlje.

Ima li razgovora da opozicija iz RS-a bude dio vlasti na nivou države?

Naravno da ima razgovora.

Mogu li poslanici Pokreta za državu da glasaju za kandidata opozicije, a ne za Mijatovića?

Mogu. Ako Dodik dobije četvrtog delegata snosit će odgovornost i Komšić, i Bećirović i Nikšić. Oni trebaju doći uBanjaluku ili da pozovu poslanike Pokreta u Sarajevo i kažu kako ovo (izbor delegata iz reda srpskog naroda u državnom Domu naroda) nije političko nego nacionalno pitanje. Komšić, Bećirović i Nikšić trebaju im reći da glasaju za kandidata opozicije u RS jer im je opozicija pomogla da poraze SDA u Federaciji, a oni nama nisu pomogli da pobijedimo Dodika. Sad ne smiju nam zabiti nož u leđa. Interes Bosne i Hercegovine je da izbaci SNSD iz vlasti. Sve ostalo bi bilo izdaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad