Vuković za N1: CIK-ova odluka je veliki udarac za opoziciju

Vijesti 31. maj 202418:03 0 komentara
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine priznala je ponovo sporni listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u vezi s izborom delegata u ovu zakonodavnu instituciju. Šta ovo mijenja suštinski, hoće li opozicija, ukoliko PDP dobije delegata u Domu naroda, da se ponudi Trojci kao potencijalni kandidat za rekonstrukciju vlasti – za N1 govori generalni sekretar PDP-a, Nenad Vuković.

Koliko je odluka zakasnila s obzirom da se nalazimo na pola mandata?

Vuković ističe kako je njegova primjedba išla upravo na sporost pravosudnih institucija BiH koje su dozvolile da prođe godinu i po od izbora 2022. godine, a problem nije još uvijek riješen, te je izrazio nadu da će biti stavljena tačka na ovaj slučaj. Potrvdio je da SNSD ima dva dana da uloži žalbu na odluku, što će sudeći po najavama iz te stranke, najvjerovatnije i uraditi.

Očekujemo da sud promijeni odluku u odnosu na ono iz ranijeg perioda iz dva razloga. Prvo jer rješenje iz prošle godine je poništio Ustavni sud BiH, a s druge strane nadamo se da ima manje, nije da ga nema, ali manje političkog uticaja na Sudu BiH“, dodao je.

Pojašnjava kako je ova tema važna ne zato što bi on ili Snežana Novaković-Bursać bili u Domu naroda, “neogo se radi o tome da ako bi opozicija imala drugog delegata iz RS u Domu naroda da bi se stvorili uslovi za eventualnu prekompozicciju vlasti, jer tada bi postojala mogućnost da se u oba doma razriješi Savjet ministara”.

Na pitanje o eventualnom partnerstvu sa strankama Trojke, Vuković odgovara kako svjedočimoteškoj situaciji na nivou BiH institucija, koju neki nazivaju i najgorom od rata, te da je važnost ovog drugog delegata opozicije u Domu naroda i značaj eventualnih razgovora o prokomopoziciji veća od toga hoće li PDP ili SDS ući u Savjet ministara.

Možda nama ne bi ni odgovarala borba za vlast, ali je neophodno je da se nešto promijeni i izađe iz političkog gliba“, potcrtao je.

Da li je to moguće ako je ključ u rukama HDZ-a?

Odgovara da to ne bi bio lagan proces i da bi partneri HDZ i SNSD probali da sačuvaju vlast i onemoguće prekompoziciju vlasti, “ali je pitanje da li može bilo ko u ovom trenutku potpune blokade imati argumente i ubjeđivati javnost da je atmosfera dobra, odlična saradnja i da idemo prema EU“.

Kada su u pitanju optužbe SNSD-a na  račun opozicije, Vuković je naglasio kako smatra da opozicija nije povukla nikakav potez koji bi mogao biti nazvan izdajnički čin prema RS. “Mi jednostavno više razgovaramo i namećemo teme oko kojih mislimo da ima dogovora na nivou BiH”, dodao je.

Smatra kako je situacija u okruženju u zemljama mnogo bolja nego u Bosni i Hercegovini, spomenuvši Sjevernu Makedoniju kao svijetli primjer posebno kada su u pitanju izborni procesi, koji su održani u demokratskoj proceduri, uz pomoć elektronskih pomagala i na način da su glasovi prebrojani do navečer, a poraženi odmah priznao poraz, dok se u BiH još broje glasovi.

O optužbama da je opozicija kriva što se na izbore ide po Schmidtovom zakonu?

Vuković smatra da se radi o “besmislenoj optužbi”. Podsjetio je na opstrukcije SNSD-a u institucijama na nivou BiH da se donesu izmjene i dopune Izbornog zakona koje bi sigurale fer i poštene izbore, dodavši kako je SNSD to nekad činio sam a nekad uz pomoć HDZ-a.

Komentar na odluku Centralne izborne komisije da ne odobri učešće SDS-u na oktobarskim izborima?

Ističe kako je osluka stvorila “veliki problem“, te da je iznenađen i razočaran odlukom CIK-a.

To je veliki udarac za opoziciju“, dodao je.

Smatra kako SDS “neopravdano nosi breme” američkih sankcija, te da ne razumije kako do sada nisu skinute.

Danas je dan kad se svi trebamo zabrinuti i zamisliti za ovo što se desilo u CIK-u“, kazao je Vuković, ističući potrebu da se SDS-u omogući učešće na izborima.

Napomenuo je da SDS-u nije zabranjen rad, ali da zbog ugašenog računa ne mogu izaći na izbore. “To može imati ozbiljne refleksije na politički život RS, i ima itekako ozbiljne reperkusije na 2026. godinu i opšte izbore“, zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!