Vulin na Palama o “jedinstvu Srba iz svih država”, Konakoviću i zabrani ulaska u Srbiju: Na listi su brojni kriminalci iz Sarajeva koji su ugledni i opasni

Vijesti 28. aug 202412:01 2 komentara
N1

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas s Pala, gdje je prisustvovao krsnoj slavi i danu Opštine kao kum, da su "Srbi jedinstven politički narod, a da će predsjednink Srbije Aleksandar Vučić čuvari Srbe gdje god da žive". "U onoj mjeri u kojoj mir bue zavisio od Republike Srpske i Srbije, računajte da će biti mira i sigurnosti i da ničije dijete nikada neće zaplakati", rekao je Vulin. Komentirao je zabranu preletanja njegovog helikoptera, ali i svoju listu zabrane ulaska ličnostima iz Bosne i Hecegovine.

“Srbi iz svih država ne žive zajedno “volom velikih sila”?!”

Govorio je Vulin ponovo u zajedničkom življenju “svih Srba zajedno”, ali da ne žive skupa “voljom velikih sila”.

“Ja sam danas kum slave Pala i zato govorim posljednji jer kumstvo je kod Srba jedna od najsvetijih dužnosti i najvećih časti koji može da vam neko ukaže. Zahvalan sam svima na Palama i u RS. Želim mir, napredak, prosperitet, a siguran sam da sve što zavisi do Srbije i RS će biti dobro i uspješno. Kao što je Deklaracija Svesrpskog sabora napisala, mi Srbi ne živimo u istim državama, ali ne svojom voljom već voljom velikih sila i to ne smije da nas spriječi da budemo jedinstven politički narod i da o svim bitnim pitanjima u našem životu odlučujemo zajedno i promišljamo zajedno. Srbi su jedinstven politički narod koji dijeli dobro i zlo bez obzira gdje živio, a Srbija i RS su garanti srpskog naroda da će trajati i opstati. Istorija nas naučila da tamo gdje Srbi nisu imali podršku svoje države ili svoju državu, tamo nije bilo Srba ili ih više nema. Ni Srbija ni RS to više neće dozvoliti i predsjednik Aleksandar Vučić je garnat da će Srbi čuvati Srbe gdje god da žive”, rekao je Vulin.

“Konaković se takmiči sa SDA”

Komentirao je Vulin i to što mu Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nije dozvolilo prelet te izjave ministra Elmedina Konakovića koji je naveo razloge za to.

“Meni je to postalo zabavno. Ne znam šta to treba da znači, on meni zabrani – ja dođem. Siguran sam da mu je jedan od omiljenih pjesnika Petar Petrović Njegoš, koji je sigurno i dio njegovog odrastanja i književnog vaspitanja, rekao je šta se ‘mrčiš kad kovati ne smiješ’, što mi zabranjuješ kada ne možeš da mi zabraniš. Iznenađen sam bio zabranom jer sam jučer došao i nisam znao da mi je zabranjeno, da sam znao drugačije bih se ponašao. To su predizborni razlozi. On i SDA se sada takmiče ko će da bude veći Bošnjak, protiv malignog uticaja Srbije… To su njihove unutrašnje borbe i postalo mi je simpatično. Za Prebilovce mi nije bilo simpatično, išao sam da se proklonim za hiljade poklanih. Možete samo da zamislite da neko iz RS zabrani nekom federalnom ministru ili iz ministru iz Turske da uđe u Srebrenicu, ne možeš da uđeš. Možete li zamisliti? Svijet bi se srušio. Ili da ja izjavim kako je on izjavio “tamo neke Prebilovce”. Je l ‘tamo neka Srebrenica možda’ – za mene nije. Kako može da bude tamo neki Prebilovci. Ne razumijem šta mu to treba i šta misli da time pokazuje”, rekao je Vulin.

“Brojni kriminalci koji su u Sarajevu ugledni i opasni, a na slobodi – ne mogu ući u Srbiju”

Govorio je i o zabrani ulaska Severini, Selmi Bajrami, ali i drugim osobama iz BiH.

“Vidite kako je lijepo da slažemo. Mi mislimo da ne trebaju da dođu i oni ne dođu. Ali oni svi pokušavaju doći do Vučića i tajno ga mole. Sve se vrti oko novca. Ako su ubijeđeni u to što govore o Srbima, što dolaziš u tu Srbiju? Ja da mislim tako loše o ljudima u BiH, ja nikada ne bih došao u Sarajevo. Nisu tu samo pjevači, tu su i brojni kriminalci koji su u Sarajevu jako ugledni i opasni, a na slobodi. Kada dođu u Srbiju vratimo ih bez automobila pješke preko granice. Nije to stvar nečijeg dobrog ili lošeg odnosa, to su bezbjednosni razlozi”, rekao je Vulin. >> Opširnije

Vulin: Šta hoćete?

Na pitanje je li sam sastavljao listu, rekao je da imaju nadležni organi koji kažu da neko može da bude bezbjednosti rizik te da svaka zemlja ima pravo da nekoga proglasi nepoželjnim.

“Koliko god budete poštvali Srbiju i RS imaćete bolje odnose sa Srbijom”, poručio je ponavljajući da poštuju suverenitet i integritet BiH te dodao: “Mi vas molimo da nam dopustite da vam završimo autoput – nećete. Molimo vas da vam damo najsavremeniji helikopter da vam gasi požar – nećete. Šta hoćete?”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare