Vulinova izjava o “srpskom svetu” izazvala burne reakcije javnosti

Vijesti 19. jul 202108:58 > 09:09 2 komentara
Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin (Tanjug/Rade Prelić)

Izjava Aleksandra Vulina u kojoj je poručio kako je "zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, odnosno da objedini Srbe gdje god budu živjeli", izazvala je burne reakcije javnosti.

Sociolog iz Banjaluke Srđna Puhalo, kazao je kako se u “njegovo vrijeme to zvalo Velika Srbija” dok su drugi s dozom humora prokomentirali da je riječ o stvaranju “Ujedinjenog Kraljevstva Srbije”.

“Politika ‘Srpskog sveta’ je nastavak pogubne politike iz devedesetih godina. Ta politika je dovela do destrukcije države, društva i nebrojenih porodičnih tragedija.
Zloupotreba nacionalnih osjećanja u predizborne svrhe je sramna politička matica ovog režima”, naveo je Vojislav Janković, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković također se oglasio i pozvao Vladu Crne Gore da reaguje.

“‘[Srbija] nema pravo da odustane od objedinjavanja, [..] od srpskog sveta. Da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspešna, [..] da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gde god živeli’. Srpski ministar policije otvoreno prijeti. Vlada Crne Gore, reakcija?”, tvitao je.

Profesor Senadin Lavić napisao je: “Ono što se danas označava sintagmom ‘srpski svet’ jeste, ustvari, ‘srpska pustinja'”.

Aktivista za ljudska prava i član Građanske inicijative 21. maj iz Crne Gore Aleksandar Zeković kazao je kako su ranije upozoravali na ovakve stvari, ali da su ih ismijavali.

“Nakon istorijskih izbora 30.08.2020, nova politička većina (pobjednici svih boja) je tvrdila da izmišljamo priču o Srpskom svetu, dio aktivista civilnog društva i novinara da je preuveličavamo a Vulin danas više nego jasan: Srpski svet je naš zadatak”, napisao je.

Podsjetimo, ranije je reagovao i Denis Zvizdić kazavši da providne hegemonističke priče ništa dobro nisu donijele nikome.

Na mrežama su uslijedile i šaljive reakcije, ali i uvrede na račun Vulina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare