Washington Post: Muslimani i Jevreji u BiH pozivaju na mir i dijalog

Vijesti 27. jan 202416:33 0 komentara
N1

Washington Post prenio je vijest agencije Associated Press o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na holokaust u Srebrenici, te potpisivanju Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative. Kako navodi ovaj medij, “Jevreji i muslimani iz Bosne i inozemstva okupili su se u subotu u Srebrenici kako bi zajednički obilježili Međunarodni dan sjećanja na holokaust i promovirali suosjećanje i dijalog usred rata između Izraela i Hamasa”.

Objašnjava se da je događaj organizovao “centar koji čuva sjećanje na jedini priznati genocid u Evropi od Holokausta – masakra u posljednjim mjesecima međuetničkog rata u Bosni 1992-95. nad više od 8.000 muslimanskih Bošnjaka u Srebrenici”, te da je iz tog grada poslana poruka “da dvije zajednice dijele iskustvo progona i da moraju ostati ujedinjene u svojoj posvećenosti miru”.

WP je prenio dijelove govora Reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.

Bosanski muslimani, Bošnjaci i bosanski Jevreji su jedno tijelo. Naše veze su tkane i u vremenima iskušenja i u periodima blagostanja i interakcije, u kojoj smo jedni od drugih učili i u dobru se pomagali”, izjavio je ovom prilikom Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, te je podcrtao da su ova naroda “propatili i znaju šta su pokušaji da ih se istrijebi i uništi”.

I danas, kada zlo antisemitizma i antimuslimanske mržnje i islamofobije uzima zamaha u našem okruženju i širom Evrope i svijeta, valja nam obnoviti naš zavjet da ćemo i dalje biti dobre komšije i bdjeti jedni nad drugima, kao što smo to činili u prošlosti”, naveo je on.

Također je ovaj medij prenio dijelove govora profesora Menachema Z. Rosensafta, predsjednik Svjetske federacije udruženja Bergen-Belsen, sina preživjelih Holokausta i do prošlog ljeta generalnog savjetnika Svjetskog jevrejskog kongresa.

Navodi se da je Rosensaft je više puta predvodio delegacije jevrejskih učenjaka i mladih diplomata na ceremonijama obilježavanja genocida u Srebrenici.

Danas se sjećamo. Danas tugujemo. Udružujemo se u tuzi, a naše suze postaju molitve — molitve sjećanja, ali i molitve nade“, rekao je Rosensaft okupljenima, te podcrtao da je ova komemoracija “mjesto da se zajednički posvetimo da učinimo sve što je u našoj moći da spriječimo da se ponove užasi kojih se danas ovdje sjećamo”.

WP navodi da je Rosensaft govorio o bosanskim Muslimanima “koji su riskirali svoje živote kako bi spasili svoje susjede Jevreje od nacista” i bosanskim Jevrejima koji su oko 50 godina kasnije “spašavali i brinuli o svojim susjedima muslimanima tokom rata u zemlji”.

Kako navodi ovaj medij, Jevreji su se naselili u Bosnu u 15. vijeku nakon bijega od španske inkvizicije. Njihova napredna zajednica desetkovana je Holokaustom i danas broji oko 1.000 ljudi.
Nakon komemoracije uslijedilo je pokretanje Muslimansko-jevrejske mirovne inicijative koju su potpisali Kavazović i Rosensaft, koji su se obavezali da će sarađivati u vremenima krize, održavati dosljedne i saosjećajne kanale komunikacije, sjećati se i komemorirati žrtve prošlih genocida i odbaciti sve oblike netrpeljivosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!