WSJ: Zapadni zvaničnici navodno priznali da ne žele da vrše pritisak na Vučića jer je pristao na isporuku municije Ukrajini

Vijesti 02. okt 202314:09 1 komentar
AFP

Američki zvaničnici nastoje da smire rastuće tenzije na Balkanu, jer je sada tamošnji talas nasilja natjerao NATO da pojača svoje prisustvo u regiji i može da izazove širi sukob između Srbije i Kosova, piše američki Wall Street Journal (WSJ).

Bojan Pancevski za WSJ objašnjava da su dugotrajne tenzije između Srbije i Kosova eskalirale u nasilje kada su kosovska policija i dobro naoružani srpski napadači ušli u žestoku borbu. U međuvremenu su SAD upozorile da je Srbija rasporedila trupe na granici sa Kosovom.

Područje je već dugo bila bure baruta na periferiji Evrope”, piše Pancevski, navodeći da “Srbija uživa čvrstu rusku podršku, a zapadni zvaničnici poslednjih mjeseci izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla da pokuša da dodatno podstakne tenzije na Balkanu kako bi odvukla zapadne resurse iz Ukrajine”.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost u Bijeloj kući John Kirby je izjavio da skinuta tajnost sa obavještajnih podataka koji pokazuju da Srbija šalje naprednu artiljeriju, tenkove i mehanizovane pešadijske jedinice na granicu svoje bivše pokrajine. Dodao je da nije jasno koja je tačno svrha ili motiv toga.

Vlada Srbije je negirala da je izvršila bilo kakvo raspoređivanje trupa, ali je američki državni sekretar Antony Blinken u petak pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deeskalira tenzije.

Blinken je “podvukao da odgovorni za napade koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju“, rekao je portparol State Depratmenta.

Velika Britanija je u subotu saopćila da je dodijelila novi bataljon za jačanje mirovnih snaga NATO-a na Kosovu.

Srbija mora odmah da smanji svoje trupe na granici”, saopštilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova Njemačke.

Također je u petak savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan razgovarao je s Albinom Kurtijem, premijerom Kosova, kako bi razgovarali o rastućoj krizi.

Kako navodi WSJ, administracija Joe Bidena je sve više uznemirena nasiljem na Kosovu, ukazujući na “zabrinjavajući ciklus rastuće napetosti” u kombinaciji sa sporadičnim nasiljem tokom poslednjih nekoliko mjeseci pošto su pregovori propali.

Kirby je rekao da količine i vrste oružja pronađene na lokaciji predstavljaju prijetnju sigurnosti Kosova, ali i NATO trupama koje su tamo stacionirane, te je upozorio da se ovo smatra “veoma destabilizujućim razvojem događaja”.

Neki zapadni zvaničnici privatno priznaju da ne žele da vrše pritisak na Vučića jer je pristao da preko trećih zemalja isporučuje prijeko potrebnu municiju iz fabrika u Srbiji u Ukrajinu”, piše Pancevski.

Bivši predstavnik Bijele kuće za pregovore između Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je da je ovo bio “veliki podsticaj zapadnim naporima u Ukrajini, ali i izazov za Vučića, saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Ono što tražimo od Vučića je ogromno kada ankete pokazuju da je njegovo društvo pretežno prorusko“, rekao je Grenell.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare