Memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice: “Iz ovoga svega treba izvući neku pouku”

Vijesti 26. maj 202418:04 1 komentar
N1

Danas se u Sarajevu održala memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

Šetnja je započela ispred Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u 18 sati, a ruta je vodila do mjesta stradanja, gdje se sada nalazi spomen-ploča na Marijin Dvoru.

Plan je – memorijalna šetnja svake godine

Njihove kolege kažu, nikad neće biti zaboravljene, svojim djelovanjem i studentskim angažmanom pomogle su mnogima.

Hena Gojak, predsjednik lokalnog komiteta Sarajevo ispred BoHeMSA-e i član izvršnog odbora u USMF-A, kazala je da su Alma i Azra u ova dva udruženja djelovale i dale svoj najljepši doprinos mlađim kolegama kroz mnogobrojne projekte.

“Na ovaj način, kroz organizaciju, nastojimo očuvati sjećanje na njihova imena. Zaista želimo i plan je da svake godine organizujemo memorijalne šetnje kako bi podsjetili sve ljude na koji su način poginule i da odamo počast ovim djevojkama koje su bile perspektivne”, rekla je Gojak.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i dobitnica stipendije Dr. Alma Suljić koju dodjeljuje Fondacija Akademija, istaknula je da joj je velika čast biti prva dobitnica te stipendije, jer je rahmetli Alma je bila njena prva mentorica u studentskom aktivizmu.

“Izuzetno mi je drago da obilježavamo ovaj dan i nadam se da ćemo izvući neku pouku iz ovoga svega”, kazala je kroz suze Smajlović.

Sjećanje i obaveza

Almir Fajkić, vanredni profesor Medicinskog fakulteta i prodekan za nastavu, kazao je da su se danas okupili da ponovo odaju počast Almi i Azri koje su prerano izgubili.

“Životi koji su prerano tragično prekinuti, ostavili su veliki trag u nama i našoj zajednici u društvu. Sjećanje nas obavezuje da čuvamo ih u srcu i mislima”, poručio je profesor Fajkić.

Na mjestu stradanja upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti smrtno stradalim kolegicama.

Podsjetimo, na današnji dan prošle godine, Armin Berberović je, upravljajući vozilom u alkoholiziranom stanju i bez vozačke dozvole, na pješačkom prijelazu udario Azru i Almu. Azra Spahić preminula je na mjestu nesreće, dok je Alma Suljić zadobila teške povrede od kojih je preminula nekoliko dana kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare