Za devet mjeseci 50 slučajeva vršnjačkog nasilja u RS, počela kampanja “Budi sigma/Prijavi vršnjačko nasilje!”

Vijesti 30. okt 202311:59 0 komentara
N1

Za devet mjeseci ove godine u Republici Srpskoj evidentirano je 50 slučajeva vršnjačkog nasilja. U Banjaluci je zabilježeno 18 slučajeva, od čega je osam u školama, saopštio je komandir MUP-a RS Milan Salamadija.

S tim u vezi a u cilju spriječavanja vršnjačkog nasilja, u osnovnim i srednjim školama narednih mjesec dana biće organizovana kampanja “Budi sigma!Zaustavi/Prijavi vršnjačko nasilje!” Kampanja je danas počela u Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” u Banjaluci.

Predavanje realizuju policijske službe.

“Na predavanjima učenici će se upoznati i sa procedurama šta da urade i kome da se obrate u slučaju da postanu žrtva vršnjačkog nasilja, kao i šta da urade ako imaju saznanja da je neko drugi žrtva vršnjačkog nasilja. Bit je da se prijavi nasilje a ne da se o tome ćuti. Kampanja nosi naziv “Budi sigma” ali prije svega znači budi drug“, rekao je Salamadija.

Psiholog Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Banjaluci Olga Čikić kaže da su u njihovoj školi zabilježeni slučajevi vršnjačkog nasilja, ali da je internet nasilje ipak najzastupljenije.

“Bilo je slučajeva kod nas, najčešće su to uvrede, ali mislim da naši učenici nisu svjesni šta je zapravo nasilje i šta sve spada pod nasilje, na tome treba raditi, a posebno da se upoznaju sa digitalnim nasiljem koje je najzastupljenije i osvijestiti djecu šta sve spada pod vršnjačko nasilje”, rekla je Olga Čikić.

Ranije je MUP RS saopštio da je u posljednjih devet mjeseci, vršnjačko nasilje počinilo 75 maloljetnika, od čega je 66 dječaka i devet djevojčica. Među maloljetnim počiniocima 27 su učenici osnovne, a 48 srednje škole.

U tim događajima su tri maloljetnika zadobila teže, 38 lakše povrede, 12 maloljetnika je pretrpilo psihičku bol, četiri su uznemiravana putem interneta, a kod 11 maloljetnika su nastupile druge povrede.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!