Za državljane Srbije će i u 2023. godini u Banjaluci parking biti besplatan

Vijesti 02. jan 202311:16 3 komentara
Gradska uprava

Građanima Srbije omogućeno je da se i u ovoj godini besplatno parkiraju na teritoriji Banjaluke.

“Gradonačelnik Draško Stanivuković donio je ovakvu odluku kao znak zahvalnosti za svu podršku, koju je Republika Srbija pružila Banjaluci, ali i cijeloj Republici Srpskoj”, saopšteno je iz Gradske uprave.

Navode da će svi građani Srbije, koji posjeduju vozilo sa registarskim oznakama Republike Srbije moći i 2023. godine da besplatno parkiraju na svim mjestima na kojima postoji naplata parkinga.

Banjaluka ovim gestom izražava zahvalnost Srbiji, čija donacija od šest miliona maraka je najvećim dijelom usmjerena u izgradnju škole u naselju Ada. Ranije je, između ostalog, zahvaljujući donaciji Srbije u naselju Petrićevac sagrađen višenamjenski objekat, u sklopu kojeg su vrtić, ambulanta i objekat mjesne zajednice.

Podsjećamo, besplatan parking za državljane Srbije omogućen je od polovine 2021. godine.

Pitanje je da li je ova mjera istovremeno i diskriminatorska prema stanovnicima Banjaluke koji su u svakoj prilici, osim nedjeljom i u dane praznika obavezni da plaćaju parking po različitim cijenama u različitim zonama.

U ovoj godini, zbog promjene parking zona u najužem gradskom jezgru očekuje ih i poskupljenje. Ranije je za N1 rečeno da su predviđene izmejene u klasifikaciji parking zona.

“Promjene iz prve u nultu zonu, iz druge u prvu zonu. Takve izmjene će se dešavati samo u užem centru grada”, kazali su nam u Gradskoj upravi pravdajući pomjeranje zona namjerom da se stacionarni saobraćaj preusmjeri iz užeg centra na lokalnim parking mjestima.

I dok se građani Banjaluke, pa i gosti, sve češće žale na sve manje parking mjesta u gradu, iz Gradske uprave kažu da trenutno sprovode analize koje će pokazati gdje su potrebna nova parking mjesta.

Od naplate parkinga grad svake godine dobro profitira. U prvih 10 mjeseci 2022. Po tom osnovu prikupljeno je 3.660.954,39 KM, dok je u cijeloj 2021. prihod od naplate parkinga iznosio 4.306.712,32 КМ.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare