Za i protiv: Šta su prednosti, a šta nedostaci neradne nedjelje?

Vijesti 19. jun 202407:13 0 komentara

Iako u teoriji uvođenje neradne nedjelje radnicima u trgovini zvuči pozitivno i u smjeru poboljšanja radničkog statusa, ekonomska analiza uticaja zabrane rada posljednjeg dana u sedmici pokazuje da će to praksa demantovati. Da li je takva promjena populistički potez ili istinska promjena u životima trgovaca?

U Goraždu već godinu dana svake nedjelje ista slika: prodavnice su zatvorene. Kiosci i butici također. Otvoreni su ugostiteljski objekti i poneka pekara. Ovakva situacija bit će u cijeloj Federaciji ukoliko se usvoji Zakon o unutrašnjoj trgovini. Među radnicima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sada vlada neizvjesnost jer su čuli da postoji mogućnost da Goražde ukine trenutnu odredbu.

“Sama činjenica da je nastupila takva panika nama jasno govori koliko su radnici zadovoljni primjenom i koliko ne žele da se to mijenja i mi se nadamo da se neće ukinuti neradna nedjelja. Onaj argument da će objekti biti zatvoreni, a da će radnici nešto drugo raditi nije utemeljen u realnosti”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

I sada na značajnom broju radnji, u ostalim dijelovima države, stoji natpis: nedjeljom zatvoreno ili nedjeljom ne radimo. No, to je trenutno do samih vlasnika. Ako bude usvojen Zakon, to će biti obaveza. Građani to podržavaju.

S druge strane čuje se kritika i ovaj potez vlasti, autori analize ekonomskog utjecaja takve mjere, označavaju populističkom i neproduktivnom. Kažu da se odnosi samo na 5% radne snage jer se neradna nedjelja odnosi samo na trgovine, te da će i sami trgovci biti više opterećeni drugim danima sa prekovremenim neplaćenim satima rada.

“Šta se dešava u Hrvatskoj? Radnici prelaze na benzinske pumpe da rade, dakle iz trgovine, potom u pekare. Zatim dragstor 24 sata radi i oni će moći da rade. Tu su katastrofalni uslovi, dakle radite noćnu smjenu neplaćeno i prekovremeno – mi njima dozvoljavamo da rade”, ističe Admir Čavalić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Analiza je također pokazala da sami trgovci problem rada nedjeljom ne označavaju najvećim nedostatkom. Na prvom mjestu su niske plate, potom neplaćeni prekovremeni sati, te loši uslovi rada.

“Loši su uslovi. Ja sam za da se ne radi nedjeljom nikako. Nedjeljom je rad stvarno… a ima ih rade bez obzira bio ovaj ili onaj praznik”, smatra naš sagovornik.

Autori analize ekonomskog utjecaja također navode da su najveći dobitnici ovakve odredbe veliki trgovinski lanci, a da najveću štetu trpe mikro biznisi. Iz Sindikata trgovine predviđanja iz istraživanja smatraju paušalnim.

“Ova neradna nedjelja donosi veliki iskorak u svakodnevnom životu radnika i radnica koji će nažalost i dalje raditi za male plate sve dok Čavalić i njegove kolege ne usvoje zakon o minimalnoj plati i ne povećaju je – to je nažalost posao parlamentaraca koji ne rade”, kaže Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Parlamentarci su u međuvremenu usvojili Nacrt novog zakona o unutrašnjoj trgovini. U toku je javna rasprava, a potom slijedi upućivanje Zakona u parlamentarnu proceduru. Položaj radnika u proteklom periodu se poboljšao, na prvom mjestu zbog situacije na tržištu i enormnog odlaska radne snage.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!