Za nekoliko dana počinje rekonstrukcija prostora za onkološke pacijente u TK

Vijesti 11. nov 202315:37 0 komentara
Foto: Fondacija tuzlanske zajednice

Kompanija “Deling Invest” iz Tuzle zajedno sa kooperantima, rekonstruisat će i adapatirati prostor Dnevne bolnice Klinike za onkologiju i radioterapiju, a radovi počinju za desetak dana.

U saradnji sa udruženjima onkoloških pacijenata oboljelih od karcinoma dojke, prije godinu dana, pokrenuta je priča vezana za rješavanje problema uslova liječenja onkoloških pacijenata u Dnevnoj bolnici Klinike za onkologiju i radioterapiju u Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla.

Šefik Husić, pomoćnik direktora za sestrinstvo, pokrenuo je inicijativu prema kompaniji “Deling Invest” Tuzla za rekonstrukciju i adaptaciju prostora Dnevne bolnice. Pomenuta kompanija duži niz godina učestvuje u humanitarnim akcijama koje su rezultirale poboljšanjem kvaliteta liječenja u UKC-u Tuzla.

UKC

Povodom toga, u petak je održan zajednički sastanak predstavnika pomenute kompanije, odnosno, Edina Delilaća, direktora, Armina Kapetanovića, tehničkog direktora i Amile Žunić, arhitektice sa predstavnicima UKC-a Tuzla, Šefikom Husićem, pomoćnikom direktora za sestrinstvo i Šefikom Umihanić, v.d. načelnicom Klinike za onkologiju i radioterapiju, a Denijal Tulumović, direktor UKC-a Tuzla, izrazio je zahvalnost kompaniji koja je ponudila pomoć i prepoznala važnost projekta.

Tokom razgovora, predstavnici “Deling Investa” izrazili su želju da, zajedno sa svojim kooperantima, urade rekonstrukciju i adaptaciju prostora Dnevne bolnice u svrhu poboljšanja uslova za liječenje onkoloških i hematoloških pacijenata.

Radi se o generalnoj adaptaciji prostora od skoro 1.000 metara kvadratnih. Prostor je prije bio namjenski prostor za biohemijsku laboratoriju Klinike za interne bolesti, i zapravo nikada u periodu od 20 godina nije niti prenamijenjen za uslove liječenja onkoloških i hematoloških bolesnika.

Međutim, tek od prošle godine pokrenuo sam ideju za prenamjenu i adaptiranje prostora u cilju postizanja uslova za liječenje oboljelih od malignih bolesti i oboljelih od bolesti hematopoetskog sistema. Adaptira se prostor za instaliranje oko 50 mjesta za aplikaciju onkološke i hematološke terapije. Po prvi put svi onkološki bolesnici različitih patologija će biti liječeni u adekvatnom prostoru koji je projektno prilagođen uslovima tih bolesnika”- pojašnjava Šefik Husić. Prema projektu, nastavlja Husić, svaki bolesnik i njihova pratnja, imat će odvojene prostore za puno veću privatnost i uslove u kojima će tokom aplikacije terapije moći okupirati pažnju televizijskim sadržajima.

“Planirana je velika prijemna ambulanta koja do sada nije niti postojala u pravom smislu te velike prostrane sale dnevne bolnice, odvojeni prostori za polupokretne i slabije pokretne bolesnike, bolesnike nižeg imunološkog statusa, a koji su u potrebi za onkološkim ili hematološkim liječenjem. Također će biti izgrađeni mokri čvorovi koji nisu bili dostatni, nego su bili jako nedostatni kako za bolesnike, tako i za osoblje”– naglašava Husić. Planirana je i izgradnja pristupne rampe za ovu kategoriju bolesnika, radi lakšeg dolaska u prostor za liječenje. Novi prostor olakšat će rad i osoblju jer, nakon niza godina rada u neuslovnim prostorima, imat će vrhunske uslove za pružanje zdravstvenih usluga bez improvizacije.

“Generalno, jedna velika revolucija, kako za bolesnike prvenstveno, tako i za zdravstvene radnike”- zaključuje inicijator ideje.

Kompanija “Deling Invest” i njihovi kooperanti neće konkretno davati nikakva novčana sredstva, već će uraditi sve građevinske i druge radove kompletnog prostora, a projekat će u konačnici premašiti vrijednost veću od pola miliona KM.

Radovi, prema projektu arhitektice Amile Žunić ,koja je radila prema uslovima dnevne bolnice u Turskoj, počinju za deset dana, čim se obezbjede svi administrativni i zakonski preduslovi. Završetak radova se očekuje 30 dana od dana početka izvođenja radova.

Inače, u toku je i akcija sakupljanja sredstava pod nazivom “I ti možeš biti ta osoba”, a koju su pokrenuli influenseri na čelu sa Mirzom Mustafagićem iz Tuzle i Fondacijom tuzlanske zajednice, za opremanje prostora koji će biti rekonstuisan i adaptiran. Zbog velikog interesa građana, preduzeća i ustanova cilj kampanje je podignut na 250.000 KM. Pored nabavke opreme i uređenja onkološkog odjeljenja UKC-a u Tuzli, sva dodatna sredstva bit će preusmjerena na unapređenje uslova na onkološkim odjeljenjima u kliničkim centrima u Zenici, Mostaru i Banja Luci. I na kraju, sve bi to trebala zaokružiti nabavka linearnog akceleratora, odnosno, aparata za zračenje, a koja je neuspješna već duži period.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!