Za Novu godinu od Dodika, nova najava otcjepljenja RS

Vijesti 29. dec 202319:49 0 komentara

U Novu godinu političari ulaze sa starim pričama. Predsjednik Republike Srpske i dalje "vrti staru" o otcjepljenju koje bi moglo uslijediti već u januaru. Njegove kolege iz Sarajeva taj ritam prate oštrim reakcijama pa pozivaju i međunarodne snage na akciju.

Dan treći, reakcija ko zna koja. Na Dodikovo obnavljanje priče o otcjepljenju Republike Srpske koje će uslijediti samo da OHR nametne Zakon o imovini, svoj poziv obnavlja i njegov koalicioni partner u državnoj vlasti pozivajući međunarodne bezbjednosne snage na buđenje.

“Ponavljam i pozivam, po ko zna koji put, na hitno raspoređuvanje EUFOR ili NATO vojnika na područje Brčko distrikta, kao najefikasniji odgovor na Dodikove ratne ideje o secesiji bh entiteta Republika Srpska”, napisao je na društvenoj mreži “X” potpredsjednik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Dodikove riječi bile su tema i za državne parlamentarce. SNSD-ovci stav brane tvrdnjom da oduzimanje imovine Republici Srpskoj neće dozvoliti. Iz Pravobranilaštva tvrde kako po eventualno nametnutom zakonu ne bi ni postupali. Za one koji se s tim ne slažu, poruka: “Njihovo neslaganje je njihov problem, naše polike su naša stvar”; kratko na kritike odgovara parlamentarac iz SNSD Milorad Kojić.

Njegovi sadašnji ili bivši partneri kao po dogovoru – osuđuju. SDA poziva garante dejtonskog sporazuma, a Naša stranka Brisel.

“Ili izolujte potpuno poltički Milorada Dodika, ili mu zabranite ulazak u Evropsku uniju, dakle potpuna politička i ekonomska izolacija, ili nam dozvolite da uprkos našim koalicionim partnerima otvorimo pregovore sa Evropskom unijom što mislim da bi oduzelo moć Miloradu Dodiku”, izričita je Sabina Ćudić iz Naše Stranke.

“Mislim da prije svega garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma trebaju ozbiljno razmotriti najavljene prijetnje i preuzeti odgovarajuće mjere”, smatra Šerif Špago iz SDA.

Za opoziciju u Republici Srpskoj Dodik odavno nema mjeru. Jedni i ne žele sve da komentarišu, drugi u svemu vide njegov pokušaj da spasi rejting.

“Ja to vidim kao njegov pokušaj da koliko toliko svoj poprilično urušen rejting proba da zaustavi i da zaustavi tu sliku i percepciju u javnosti da on sve što radi radi u interesu ovog naroda”, ocjenjuje SDS-ovac Vukota Govedarica.

“Ne želim da se bavim tim čovjekom, idu praznici, ajde da odmorimo, ajte da provedemo praznike sa svojim najmilijma da se odmorimo od tih teških tema koji su vrlo često nametnute da se mi bavimo nekim ljudima koji žele sukobe”, jasan je lider PDP Branislav Borenović.

Banjaluka, uprkos Dodikovim najavama, ovih dana je u prazničnom raspoloženju, a građani, bez obzira na teške riječi političara za njihove teme uglavnom nezainteresovani, rijetki uplašeni. Jer 17. godina traje ista priča.

“Ako ćemo gledati plan realizacije možemo doći do zaključka da su takvi scenariji nerealni, nemogući i neizvedivi, ali ja ih ne bih potcijenila. Oni su opasni, oni produbljuju političke razdore kojih je Bosna i Hercegovina puna i rekla bih, utiču vrlo ozbiljno na mentalno zdravlje stanovnika Bosne i Hercegovine”, kaže politička analitičarka Tanja Topić.

Ali ova tema bi naredne godine mogla dočekati i punoljetstvo i nikom ništa. Milorad Dodik i ovu novu godinu dočekuje tvrdnjom da hoće i može, njegovi politički protivnici porukom da se ne igra, a međunarodni predstavnici da takav scenario ni u igri nije moguć, jer i Amerika i OHR su na tragu da bez države nema ni entiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!