Za sigurnost i dalje strahuju stanovnici Jablanice: Školsko zvono simbolično predstavlja poziv na povratak u normalan život

Vijesti 21. okt 202421:01 0 komentara
F.Z./N1

Za sigurnost i dalje strahuju stanovnici Jablanice. Svaka jača kiša podsjeti ih na strahote koje su preživjeli u poljednjim poplavama, koje su potresno utjecale i na najmlađe. No, sve će, sigurni su, lakše podnijeti s prijateljima u školskim klupama. Tako i školsko zvono simbolično predstavlja poziv na povratak u normalan život.

Bez velike graje, sa umorom na licu – učenici u Jablanici vraćaju se u školu. Gimnazijalka Ema Palić kaže da su svi srednjoškolci bili angažovani u pomaganju unesrećenima. Uporedo su pratili i online nastavu. Iako se raduju povratku u školu i ponovnom susretu sa drugarima i na njih je katastrofa uticala traumatično.

Ema Palić, učenica JU Srednja škola Jablanica:

”Iznenađena sam zapravo koliko nas se diglo na noge, za mlade govorim… svi smo bili tu sva omladina svi su pomagali i volontirali, pomagali. Profesori su svjesni da smo svi zajedno radili i sarađivali i razumiju da smo se umorili, a ne odmorili ove dvije sedmice. Sve će dobro proći”.

Srednju školu u Jablanici pohađa 195 učenika. Sve se pokušava vratiti u normalan tok. U fiskulturnoj sali još uvijek su spužve za spavanje. Ovdje su boravili spasioci nakon akcija spašavanja unesrećenih.
A do škole danas neki učenici nisu mogli doći jer svi putevi nisu očišćeni i sanirani. Tako se i dalje ne saobraća na dionici Jablanica – Blidinje. Za učenike koji još uvijek ne mogu do škole održava se online nastava.

Sabina Palić, direktorica Srednje škole Jablanica:

”Iz najugroženijih područja smo imali 10 učenika – iz Donje Jablanice i dva učenika iz sela Zlate. Što se tiče učenika naravno da im treba posebna podrška. U petak smo imali sjednicu nastavnog vijeća i skrenuta je pažnja da trebamo biti takvi da učenici osjete podršku, da pružimo i psihološku i svaku drugu podršku”.

U školu su se vratili i učenici osnovne škole. Majka Sabina Gusić priča da se do MZ Mirci i dalje ne može autom. Nemaju struje i interneta i zbog toga njene kćerke ne mogu pratiti online nastavu. Oni su 15 dana bili u potpunosti odsječeni. Sve je to njenim kćerkama teško padalo. Objašnjava da su se sada sa strahom vratile u klupe, ali joj znači razumijevanje uprave škole.

Sabina Gusić:

”Ne može se ići autom, do jednog dijela odnosno do mosta idemo, onda pješice i tako… Pitala sam direktora i oni su ustupili mjesto mojoj djevojčici za produženi boravak da sačekamo ovu stariju. Jedna završava u 11, druga u 1:10. Tako da ima mjesto u produženom dok starija završi”.

Edin Idrizović, direktor JU OŠ ”Suljo Čilić” Jablanica:

”Malo mirniji nego uobičajeni dan. Mirnija su djeca malo, vjerovatno obazrijivi prema osobama koje su nastradale u poplava. Uglavnom, od 625 učenika 600 je na nastavi dio učenika iz Područnog odjeljenja Doljani, to je ova prekinuta putna komunikacija prema Blidinju – trenutno pohađaju nastavu online”.

Prema očekivanjima i dinamici sanacije puteva od početka sljedeće sedmice svi učenici trebali bi bez problema dolaziti u školu.

”Nakon online nastave učenici su se vratili u školske klupe kako bi se družili sa drugarima i naravno stekli nova znanja. Obzirom kakvu je katastrofu doživjela Jablanica, bit će im potrebno mnogo razumijevanja i podrške”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!