Za smanjenje PDV-a i ukidanje akcize potrebno najmanje pola godine?

Vijesti 10. mar 202216:46 1 komentar
N1

Građani Bosne i Hercegovine efekte manje stope PDV-a i ukidanja akciza na gorivo mogu da očekuju najranije za šest mjeseci i to pod uslovom da ga hitno usvoji Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i da narednih dana stupi na snagu.

Samo Upravi za indirektno oporezivanje treba najmanje pola godine da se prilagodi novoj poreskoj politici koja je definisana kroz dopune Zakona o PDV-u koji je juče usvojen u Parlamentu BiH.

Međutim, riječ je o najoptimističnijoj mogućoj prognozi koja podrazumijeva da nema političke opstrukcije i bilo kakvog usporavanje tehničkog procesa uvođenja tri umjesto postojeće jedne stope PDV-a.

Načelnik odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević pojašnjava za portal CAPITAL kako će se zbog ukidanja jedinstvene stope PDV-a morati mijenjati softver koji ju je obračunavao.

Jedan softver prati carinu, jer se tu oporezuju svi proizvodi koji ulaze u BiH, a drugi prati sistem PDV-a u unutrašnjem prometu. Svi proizvodni su klasifikovani i moraju se analizirati kako bi im se odredila stopa”, kaže Kovačević.

Ipak, prema njegovim riječima, za tako nešto nema novca i potrebno je hitno djelovati.

Institucije Bosne i Hercegovine su na privremenom finansiranju već treću godinu zaredom, a u privremenom finansiranju nema sredstava za izmjene softverskih rješenja. Znači, morao bi se usvojiti budžet da bi Uprava dobila novac za tako nešto i da bi pokrenula proceduru oko cijele nadogradnje softvera”, kaže on.

Pojašnjava kako će pune ruke posla imati i poreski obveznici koji su u sistemu PDV-a. Naime, prema njegovoj ocjeni oni će morati angažovati softverske kuće koje prate njihov rad kako bi to sve primjenili, kako u maloprodaji tako i u knjigovodstvu.

Kaže kako će prije primjene novih stopa, sve morati biti jasno i precizno definisano.

Moraćemo odrediti koji su to proizvodi koji će biti oporezovani stopom od pet odsto, koji su to proizvodi luksuzni na koje se primjenjuje stopa od 22 odsto i da li će i na koje proizvode ostati standardna stopa od 17 odsto”, kazao je Kovačević za CAPITAL.

Inače, političari su zadatak klasifikacije prebacili u ruke UIO BiH koja bi kako se očekuje trebala da formira radnu grupu koja bi se bavila ovom problematikom.

U sistemu ne smije biti prostora za manipulacije i nejasnoće”, zaključio je Kovačević.

Podsjećamo, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Zakon je razmatran po hitnom postupku, a podržalo ga je 27 parlamentaraca, protiv nije glasao niko, suzdržana su bila četiri parlamentaraca.

Zastupnici SDS-a predložili su da se po sniženoj stopi PDV-a od pet odsto oporezuje promet dobara i usluga i uvoz dobara, i to lijekova, brašna, hljeb dobijen od svih vrsta brašna, mlijeko i mliječni proizvodi, jestiva ulja, jestive masnoće životinjskog i biljnog porijekla, so, šećer i homogenizovana dječija hrana.

S druge strane ovim zakonom predviđeno je da se po višoj stopi PDV-a od 22 odsto oporezuju visokokvalitetna vina i alkoholna pića, visokokvalitetne cigarete i cigarilosi, luksuzni parfemi, odjeća i obuća od krzna, nakit i srodni proizvodi, satovi vrhunski električni ili optički aparati, luksuzna vozila, umjetnička djela, oružje itd.

Trenutna stopa PDV-a u BiH je 17 odsto na sve proizvode bez obzira na to da li su osnovni ili luksuzni piše Capital.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare