Za tri dana počinje predizborna kampanja: “U BiH je to borba za fotelju, moć i materijalno obezbjeđivanje”

Vijesti 03. sep 202410:22 > 13:33 0 komentara

Za tri dana zvanično počinje predizborna kampanja u BiH. Više od 20 godina građani Bosne i Hercegovine svjedoče dobro uigranoj matrici "počnimo kampanju, prije zvanične kampanje". Ni ove godine uoči lokalnih izbora situacija nije bolja. Pojedini političari iz susjednih zemalja redovno obilaze skupove na kojim podržavaju političke kolege u BiH na predstojećim izborima. Gosti Novog dana su bili Vehid Šehić, predsjednik strateškog odbora koalicije “Pod lupom” – bivši član CIK-a i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose iz Beograda.

Šehić ističe da su u BiH izbori specifičan momenat, borba na smrt i život, jer ta fotelja, kako kaže, za koju se bore je primamljiva jer mu ona kasnije u karijeri omogućava da ima moć koja se vrlo često zloupotrebljava, a materijalno će se obezbijediti za taj period.

“Kad biste napravili analizu, vidjeli biste koliko je političara od 1996. godine u politici. Kad izračunate koliko godišnje zarade… Jedna struktura političara je nemoralno bogato nagrađena za funkciju koju obavljaju, a iza te funkcije ne ostavljaju nikakav rezultat, gdje bi građani osjetili neki napredak u ovoj državi“, kaže Šehić.

Nove tehnologije

To se dešava, podsjeća naš sugovornik i kada je visoki predstavnik bio prinuđen da izmjeni i dopuni izborni zakon, kako bi spriječio i ovaj vid, tada se to zvala preuranjena kampanja, ona je sada nezakonita kampanja i očekuje se od CIK-a da donosi sankcije, predviđene su kazne od 3.000 do 30.000 KM.

Da li bi kazna trebala biti veća, pitamo.

“U politiku se ne ulazi da bi činili neko dobro, međutim kad je lični motiv, klijentelistički motiv, onda njima novci nisu problem, jer su radi materijalnih stvari ušli u politiku. Bilo bi dobro kad bi građani sankcionisali takvo ponašanje političara, to bi pokazalo da mi kao društvo sazrijevamo”, kaže on.

Uvođenje novih tehnoologija je neupitno, smatra.

“Moj stav je da izbore 2026. godine ne treba održati ako ne bude uvedena biometrijska identifikacija birača, da bi se spriječilo da jedan čovjek glasa za 10 ljudi sa različitim ličnim kartama, da bi se spriječilo ono što se dešava na biračkim mjestima, da se poništavaju birački listići, da se pogrešni podaci unose… To bi bio jedan siguran put da izborni rezultati odgovaraju izbornoj volji birača, a ne političkih subjekata”, navodi Šehić.

Hrabrenje Plenkovića i Vučića

Dušan Janjić je komentarisao i sve češće “pohode” Vučića i Plenkovića, određenim dijelovima BiH, bez posjete zvaničnim institucijama države.

“To jeste nastavak već jedne duge prakse tzv. bilateralnog staranja, svakog za svoj entitet, tako se to tumači uloga Hrvatske i Srbije, barem od strane Vučića kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, mada kad se pogleda sporazum oni su garant samo za kretanje snaga NATO-a“, kaže Janjić, i dodaje:

“Politika nema spora da će to biti korisno ili da će probati da Dodik i njegova stranka iskoristi to za lokalne izbore u Stanarima, a što se tiče Vučića, njemu je to dobro došlo kao dodatni vitamin, jer ne može u Srbiji na takve događaje, probao je ali ne ide. Vidjet ćemo tek poslije lokalnih izbora da li je ovo dio šireg dogovora, da se procesi vrate na izbornu kampanju, ne na priču o secesiji koju vidimo ovim putem, nije Mile ni odgovorio, nije pjevao ni onu pjesmu ‘Jači smo od sudbine’, pjeva se druga pjesma, koja je dogovorena sa Svesrpskog sabora. Ta pjesma neće uticati na izbore u BiH, ni na raspoloženja naroda u Srbiji, ali opet služi za hrabrenje te dvojice političara. Zašto HDZ i Vučić ostaje na temeljima politike od 2000. godine njihovih stranaka, to je stvar njihovih državnih politika. Nisu se promijenile državne politike”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!