Zabilježen pad prometa nekretnina u BiH, slijedi li i pad cijena?

Vijesti 27. jun 202422:06 0 komentara

Pad prometa nekretnina, nije uslovio i pad cijena, iako su to mnogi priželjkivali. Cijene stanova i dalje su paprene. Ali, dobra vijest je da se očekuje smanjenje kamatnih stopa - pod uslovom da se stabilizuje politička situacija na evropskom nivou.

Potražnja za nekretninama na momente možda i padne, ali cijene kvadrata još uvijek ne. Iako nema značajnijeg rasta, i dalje je kupovina stana veliki zalogaj za mnoge građane.

Potražnje ima, ali osjeti se blagi pad potražnje kakva je bila početkom godine i do proljeća je bila mnogo bolja nego sada. Nema neke bitne promjene, negdje je prosjek 2 i po hiljade do 2700 maraka po metru kvadratnom“, pojašnjava Ranko Vukmanović, agent za nekretnine.

U neposrednoj blizini, glavnom gradu države cijene se kreću od 3 do 7 hiljada maraka. Mada se mogu pronaći i daleko skuplji stanovi. U Banjaluci, u centru grada cijene variraju od 3 do 6 hiljada, zavisno da li je riječ o novoj ili starogradnji. Na jugu države, u Mostaru otprilike od 3 hiljade pa naviše. Semberija nešto jeftinija, pa se kvadrat stana može platiti oko 2500. U Tuzli od 3 hiljade, pa naviše.

No, vratimo se glavnom gradu. Statistika pokazuje da je 2023. u sarajevskim opštinama prodato 30% manje stanova u odnosu na godinu ranije, u kojoj je inače zabilježen najveći rast cijena. Prošle godine, najviše stanova prodato je u opštinama Novo Sarajevo, Novi grad i Centar, dok su u ostalim brojke znatno manje. No, statistika ne pokazuje stvarno stanje, navodi Haris Kadić, stručnjak za nekretnine.

Nekretnine u BiH nikada skuplje: Potražanja pada, možemo li očekivati i pad cijena?

U tu statistiku ne ulaze prometovani i kupljeni stanovi u zgradama u izgradnji. Veliki broj građevinskih firmi koje su u fazi završetka ili već završene, a koje nisu uknjižene i vlasništvo nije prešlo na kupca, zasigurno nisu dio statistike. Iz tog razloga je došlo sada do primjetnog pada prodaje broja kvadrata“, ističe.

Ali, do primjetnog pada cijene, čini se, neće doći ni u bliskoj budućnosti.

Investitori razmišljaju jednostavnom logikom, sve dok ima potražnje neće smanjivati cijenu, kada dođe do smanjenja potražnje u toj mjeri da se dinamika prodaje produži, oni radije duže prodaju, nego da posežu za smanjenjem cijene, a krajnja mjera je smanjenje cijene, ako baš potražnja u toj mjeri padne“, smatra Dragan Milanović, direktor Agencije za nekretnine Banja Luka.

Ono što je realno očekivati, prema riječima stručnjaka, je smanjenje kamatnih stopa.

Posljednja informacija je da je referentna kamatna stopa Centralne banke EU spuštena sa 3,8 na 3,7, to je informacija od prije 15ak dana. Ono što se može očekivati je da se sa smirivanjem političke situacije dođe u poziciju da se i kamatna stopa dalje smanji. Ovog momenta ne možemo očekivati neke promjene, zato što se u bankama na dugoročne kredite obračunava euribor koji je na šestomjesečnom prosjeku“, kaže Zoran Pavlović, ekonomski stručnjak.

Neće se to desiti sutra, ali do kraja godine, kaže struka, sasvim je izgledno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!