“Zaboravili smo vakcinaciju u Beogradu, nedopustivo ponašanje prema Vulinu”

Vijesti 28. aug 202417:51 3 komentara
Aleksandar Vulin (Tanjug/Dragan Stanković)

Nedopustiv je način na koji se Bosna i Hercegovina odnosi prema potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu, izjavio je danas poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

“Srbija je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji ekonomski partner, naš prvi komšija, a da ne pominjemo specijalne paralelne veze koje imaju Republika Srpska i Srbija. Sa Srbijom ostvarujemo najveću ekonomsku razmjenu”, rekao je Borenović komentarišući činjenicu da Vulin nije dobio dozvolu BiH za prelet helikopterom.

Borenović smatra da nije normalno da se na tako loš način BiH odnosi prema potpredsjedniku Vlade Srbije već ističe da bi morala da ima korektan, institucionalni, ljudski i svaki drugi politčki normalan odnos prema Srbiji koja je prva pomogla za vrijeme korone.

“Zaboravili smo da su građani Sarajeva, Mostara, Banjaluke, cijele BiH i Republike Srpske, Fedracije i Brčko Distrikta imali besplatnu vakcinaciju za koju su mnogi iz Sarajeva rekli da je velika stvar koju ne treba zaboraviti”, podsjetio je Borenović.

On je dodao da se ne smije zaboraviti da je Srbija sa više od milijardu eura direktnih projekata finansirala u cijeloj BiH, kao i da njeni zvaničnici uvijek kažu kako poštuju teritorijalni integrtet i suverentet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i ustavnim određenjem u kome bh. entitet Republika Srpska ima svoje mjesto.

Ukoliko neko želi da napravi problem, Borenović kaže da se to može napraviti, ali da smatra da to nije dobro.

Vulinu već drugi put zabranjen prelet preko BiH

Aleksandru Vulinu prelet preko BiH bio je uskraćen i početkom avgusta, tačnije 5. avgusta kada je trebalo da prisustvuje otvaranju izložbe posvećene stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu u Prebilovcima, selu na jugu BiH.

Kako je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković tada objasnio, Vulinu nije odobren dolazak u BiH helikopterom pošto je zahtjev stigao prekasno i da nije htio da krši procedure pošto je riječ o osobi koja “svakodnevno podriva teritorijalni integritet i suverenitet u BiH”.

On je tada dodao da Vulinu ne može da zabrani dolazak u BiH i da je mogao da dođe kopnenim putem.

Srbija je nakon ovog događaja uputila protestnu notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine ocjenjujući da takva odluka “nije u duhu dobrosusjedskih odnosa i civilizacijskih tekovina”, a Aleksandar Vulin se narednog dana ipak pojavio na događaju u Prebilovcima.

Retorika zvaničnog Beograda i Sarajeva zaoštrena je posljednjih mjeseci.

Jedan od povoda bio je protivljenje vlasti u Beogradu i aktivno lobiranje protiv usvajanja Rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

Generalna skupština UN-a usvojila je 23. maja Rezoluciju koja predviđa proglašavanje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare