Zabrinjavajuće stanje na izvorištima pojedinih bh. rijeka (VIDEO)

Vijesti 31. aug 202421:59 1 komentar

Pogubne posljedice toplinskih valova i previsokih temperatura već su vidljive. Presušuju izvori rijeka, manje je vode na izvorištima, voćnjaci, oranice i usjevi opustošeni.

Usljed suše čak bi i sarajevski labudovi mogli izgubiti svoje prirodno stanište. Rijeka Bosna ispod poznatog Rimskog mosta skoro je presušila.

”Očito je da je loše, nema zelenila, tamo nema nikako trave. I to ovdje na Ilidži gdje ima vode. Ako se ovako nastavi najverovatnije će biti i kod nas redukcije”, pribojavaju se mještani.

I Vrelo Bosne je izgubilo stari sjaj. Izvorište je u zabrinjavajućem stanju. Ista situaciju i u koritu rijeke Željeznice gdje umjesto vode dominira trava i kamenje. Padavine su sada postale nasušna potreba. Kiše prema prognozama neće biti pa će to još više otežati hidrološke prilike.

Otužno izgledaju korita rijeka širom BiH. Vodostaji su u značajnom opadanju. Obzirom da period ekstremnih temperatura traje jako dugo, najveću štetu trpe poljoprivrednici.

Zbog toga je u Posavskom kantonu proglašeno stanje prirodne nesreće. Enormno su umanjeni poljoprivredni prinosi.

”Štete se mogu procijeniti već sada jer smo išli u vršaj soje, suncokreta… kultura koja je najviše pogođena je soja. Prinos je očajan, šteta je 70-80% mi smo vršili od 0 do 120 kg po dunumu”, naveo nam je Perica Marošević, poljoprivrednik.

Trpi poljoprivreda, trpe građani. Najteže im ipak padaju povremene redukcije vode. One se ne dešavaju samo zbog, kako se najčešće navodi, suše koja traje. Mnogo vode gubimo zbog starih cjevovoda, a problem je i nedovoljna zaštita izvora i vrela.

”Moram napomenuti da mi danas one riječne tokove koje su van domašaja antropogenog faktora mi smo ih počeli koristiti u svrhe snabdijevanja malih hidroelektrana stavljajući te vode u cijevi. Desilo nam se da u vrijeme ekstremno niskih vodostaja nemamo dovoljne količine vode da ubacuje, a riječna korita su suha”, dodao je hidrolog Muriz Spahić.

Visoke temperature najavljuju se i narednih dana. Poguban je njihov uticaj i na zdravlje ljudi. Zbog toga je neophodna zaštita od štetnog UV zračenja, kao i smanjenje kretanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare