Zabrinjavajući podaci: Svaki 4. građanin u BiH opravdava napad na novinare

Vijesti 03. maj 202311:15 0 komentara
N1/Ilustracija

Šta građani Bosne i Hercegovine misle o medijskim slobodama i sigurnosti novinara? Kome najviše vjeruju? Odgovore na ta pitanja u istraživanju povodom Svjetskog dana slobode medija u Banjaluci su dali predstavnici BH novinara, NVO aktivista, medijskih profesionalaca.

Rezultati nikad vise poražavajući, zabrinjavajući.

Čak 74% ispitanika u RS smatra opravdanim ponekad napasti, udariti novinara.

Svaki četvrti ispitanik u BiH odobrava napade na novinare. Medijima se ipak najviše vjeruje, ali povjerenje je palo u odnosu na prošlu godinu. Pad povjerenja i u političare, vjerske zajednice, NVO.

U toku prezentacije istraživanja “”Medijske slobode u BiH u 2023. godini” u hotelu Bosna novinarka Milkica Milojević kaže da pamti i vrijeme Tita i postratno vrijeme devedesetih, ali nikada nije bilo gore.

“RS je jedina na svijetu u kojem je predsjednikov tviter zakonodavno i izvršno tijelo”, rekla je.

Svjetski dan slobode medija posvećen je važnosti slobodnog novinarstva u društvu. Sloboda medija je jedan od ključnih faktora za borbu protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava i suzbijanje dezinformacija, kao i za kreiranje vlastitog mišljenja pojedinaca o svim temama koje su im važne.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine također u Banjaluci organizuje okrugli sto: “Izazovi novinarstva u BiH – Mogu li nas ušutkati?”

Nakon diskusije biće dodijeljene i nagrade za najbolje novinare u 2022.godini.

Inače, medijskim radnicima stigle su brojne kurtoazne čestitke zvaničnika, političara povodom Svjetskog dana slobode medija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!