Zaharova: PIC otvoreno varao usvajajući zaključke bez Rusije

Vijesti 10. jun 202214:18 3 komentara
N1

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira za Bosnu i Hercegovinu zapravo je počinio čin otvorenog varanja usvajanjem saopštenja na sastanku od 7. do 8. juna bez učešća Rusije, rekla je u komentaru u četvrtak glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Prvi put u više od 25 godina multilateralnih napora za postkonfliktno rješenje u Bosni i Hercegovini, Rusija, članica Upravnog odbora od njegovog osnivanja, nije pozvana da učestvuje. To je bilo kršenje bez presedana sva postojeća pravila. Štaviše, ostali članovi ovog savjetodavnog tijela i aparata Visokog predstavnika pribjegli su otvorenoj prijevari usvajanjem konačnog saopštenja, a da pritom nisu ni spomenuli našu zemlju“, navodi se u poruci.
Zaharova je naglasila da su odluke Upravnog odbora donesene bez učešća Rusije “nelegitimne i ne mogu predstavljati stav međunarodne zajednice”.
Ona je optužila pripadnike administrativnog aparata za “flagrantnu i neprihvatljivu samovolju”.
„Očigledno imaju problema sa činjenicom da se dio međunarodne zajednice, koju oličava Rusija, drži divergentnih pristupa implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. (Dejtonski sporazum) i tome kakva je situacija. razvija u toj zemlji“, navela je ona.
Zakharova je naglasila da takva “druženja nekolicine odabranih iza zatvorenih vrata, predstavljena kao zvanične sjednice, nemaju nikakve pravne posljedice za bosanske stranke”.
“Dejtonska arhitektura, koja predviđa ravnopravnost tri državotvorna naroda i dvije etničke grupe sa širokim ustavnim ovlaštenjima, ostaje relevantna i uživa našu punu podršku”, zaključila je Zakharova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare