Zahiragić: Ne bih imao ništa protiv da Osmanović pođe za Mehmedovićem

Vijesti 11. dec 202318:43 0 komentara
Haris Zahiragić (N1)

Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajeva, delegat u Domu naroda Federacije BiH i potpredsjednik SDA, u razgovoru za N1 poručio je da lično "ne bi imao ništa protiv da Adil Osmanović pođe za Šemsudinom Mehmedovićem". Dodao je da ga "boli što Osmanović živi u Sarajevu, a koristi funkcije u entitetu Republika Srpska" i da mu "neće biti žao" ako na njegovo mjesto dođe neko iz Bratunca ili Srebrenice.

Postali ste otac. Kako se snalazite u novoj ulozi?

Snalazim se vrlo dobro, to mogu posvjedočiti moja supruga, mama i nana. Od prvog dana mijenjam pelene, ali majka je glavna u odgoju dijeteta. Znate kako se kaže: “Dženet je pod majčinim nogama”.

Jeste li optimista da bi vladajuća struktura mogla doći do neophodnog kompromisa kako bi BiH u martu bila u poziciji da otvori pregovaračko poglavlje sa EU? Kako tumačite pohod na Birsel, pa evo i današnje otkazivanje sastanka vladajuće koalicije?

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima, kompromis se dešava samo kada “Trojka” izlazi u susret zahtjevima Dodika i Čovića. To je svima jasno. Nisam optimista da će taj put ka EU ići u dobrom smjeru. Pogledajte one zakone koje su usvojili – nisu dobri. Jedino što su usvojili na evropskom putu je Zakon o vinu jer to je, najvjerovatnije, za Dodikove i Čovićeve prijatelje.

Oni kažu da vi niste nikada ništa napravili?

Pa mi smo i dobili taj kandidatski status.

Zar taj kandidatski status nije rezultat ruske agresije na Ukrajinu?

Ako je tako, zašto onda nisu otpočeli pregovore kao i Ukrajina? Moje lično mišlje je da je ovo politička odluka da ne dobijemo pregovore. Ako pogledate izjave Orbana (o muslimanima u BiH) i ko je pobijedio u Holandiji… mislim da ćemo uči u Evropsku uniju kada Orban, Marine Le Pen i Wilders donesu odluku. Pogladajte slučaj Sjeverne Makedonije ili Turske, možemo sve praviti da ne vidimo…

Mislite li i dalje da “Trojka” vodi “izdajničku” politku?

Ja tvrdim da je najgora stvar koju su uradili da se dozvolili suspenziju bošnjačke pozicije. “Trojku” su bivši partneri optuživali da nisu imali nikakve zahtjeve prema Dodiku i Čoviću. Nikada ih nisam nazvao izdajniciam, ali oni jesu počinili izdaju. Ako vidite na koji način vode sve procese, kako je OSA zaštitila entitet RS nakon Helezovih izjava (o paravojim kampovima).

Koalicija u USK

Podržavate li što je SDA koalirala sa “izdajnicima” u USK?

Ne podržavam taj potez. Za mene je neprihvatljivo na takav način raskidati koaliciju sa NES-om, ali oni (SDA u USK) su imali svoje argumente.

Da li je SDA bitnija vlast od principa?

Nije, nama su najbitniji principi. Da smo htjeli u vlast sjedili bi sada u Federalnoj vladi sa HDZ-om, ali nismo bili spremni prihvatiti te uslove.

Da li ste iznevjerili NES-a?

Centralni organi nisu iznevjerili NES. Odrekli smo se svog jednog mandata i dali ga Đonlagiću. Nažalost, lokalni sukobi traju jako dugo između SDA i NES-a. Na kantonalnom nivou se ne bore za državu, ali kada je u pitanju odbrana države ne sumnjam da nisu narušeni odnosi. Ja bih volio da se ovo nije desilo.

Šemsudin Mehmedović (N1)

Šemsudin Mehmedović ne vjeruje da je to moglo bez “amina” šefa SDA, Bakira Izetbegovića?

Ne bih da komentarišem stavove kolege Mehmedovića, on je sebe za kratak period devalvirao. U posljednjih godinu dana njegove izjave su, po mom mišljenju, ispod nivoa za komentarisanje. Ne bih ulazio u to političko blato.

Hoće li SDA našteti odlazak Mehmedović? Za njim bi mogao i Adil Osmanović?

Ne bih imao ništa protiv da (Osmanović) pođe za Mehmedovićem. S njim imam personalno dobar odnos, ali u profesionalnom smislu nije doprinosio. Osmanović me razočarao kada je nedavno na jednoj televiziji izjavio da je nešto “upozoravao”, svjedočio sam da se nikada nije javljao na Predsjedništvu SDA, osim kada treba nešto pohvaliti. Znate šta ja zamjeram Adilu Osmanoviću? Što živi u Sarajevu, a koristi funkcije u entitetu Republika Srpska. To mene boli. Neće mi biti žao ako na njegovo mjesto dođe neko iz Bratunca ili Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!