Zahiragićev savjet građanima: Gledajte u čijem smjeru lete otrovne strelice!

Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo, kazao je za N1 kako stranke "Trojke" nisu dorasle lideru SNSD-a Milorad Dodiku. On je dodao kako su iz ovih stranaka lobirali da se finansijske sankcije ne uvode Dodiku, a on je zauzvrat napravio ustavni udar. Zahiragić se osvrnuo i na "otrovne strelice" koje ispaljuju Dodik i pojedini dužnosnici iz RS-a prema SDA zaključivši da je to dokaza da je ova stranka na ispravnom putu.

Na temelju čega tvridte da je “Trojka” servilna i da podržava secesionističke politike Miorada Dodika?

Nisam rekao da podržavaju secesionističke politike Dodika, nego da kupovinom zgrade od Dodikovog kuma finansiraju secesionističke aktivnosti. Sjećate se najava formiranja vlasti, SDA su tada optuživali za sve i svašta, da sarađuje sa Dodikom, a onda su otrčali u privatne odnose s njim, išli su na utkamice i u vinske podrume. Dodik im je na to odgovorio vojnom paradom kod Sarajeva, on je bio ohrabren njihovim ponašanjem. Jedan dan Dodik ih hvali, a drugi naziva ih invalidskom strukturom. Ove stranke “Trojke” objektivno nemaju legitimitet i one su svjesne da su u vlasti zahvaljujući volji Dodika i Čovića.

Ali iz SDA kažu da vas je iz vlasti izbacila međunarodna zajednica?

Međunarodna zajednica bez Dodika i Čovića ne bi mogla izbaciti SDA. Dobili smo uvjeravanje od Nikšića, Konakovića i Forte da je to novi Dodik. Lobirali su da se finansijske sankcije ne uvode Dodiku. On je zauzvrat napravio ustavni udar. Napravio je vještačku krizu kad je povukao sudije Ustavnog suda BiH.

Da li je Dodik reterirao?

Niko ozbiljnije ništa nije uradio od Dodika od rata do sada. Nakon toga “Trojka” je vrlo brzo imala sastanak s njim u Konjicu. Tu im je psovao genocid u lice. Nakon svega toga Dodik brutalno kaže nema EU niti Ustavnog suda. I oni ga opet dovedu na sastanak, plate mu 70 miliona za tu zgradu i Dodik tada izađe na pres i kaže da je sve u redu. Dva dana nakon toga kaže da nema ništa od Ustavnog suda. Oni su nedorasli za Dodika.

Ali je Dodik rekao da je lakše sa SDA?

Pokušao je kupiti mir partnerima (strankama “Trojek”) koji su ga zaštitili.

Rekli ste da “Trojka” nema legitimitet, zar to ne zvuči “HDZ-ovski”?

Nije tačno da je “HDZ-ovski”. Nije ustavno rješenje da je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda “hrvatski član”. Komšić je legalan i legitiman, a “Trojka” nema legitimitet jer u Klubu Bošnjaka u Domu naroda ima samo jednog kandidata od pet.

Dodik je kazao kako je “prije 10 godina sa SDA i Izetbegovićem dogovoreno da se za potrebe UIO prave regionalni centri u Mostaru i Sarajevu, a da se u Banjaluci pravi centrala UIO i regionalni centar”. Konaković je također kazao da je “blizu 70 miliona KM za nabavku objekta na računima UIO već neko vrijeme. Ako je nabavka zgrade za jednu od najvažnijih institucija BiH finansiranje ‘secesionizma’ kako nam poručuju iz SDA, šta je onda plaćanje zakupa dugi niz godina u ogromnim iznosima?”. Vaš komentar?

Dodik kaže da mu to SDA nije dala. Treba da se napravi zgrada za UIO u Banjaluci, to je naš grad, ali ćemo vidjeti da li će se kupiti od Dodikovog kuma. I onda neka Konaković napiše status.

Konaković vas u SDA pita zašto je za kupovinu zgrade za BH Telecom od firme OKI dato 40 miliona KM za smještaj 300 ljudi, za manje od 8.500 m2 (plus garaže i parkinzi). “Ili možda paralela kupovine oronule zgrade Energoinvesta za 54 miliona KM za Vladu FBiH? Ko je ulazio u zgradu zna o čemu govorim”, dodao je?

Što se tiče kupovine od firme OKI tada su Konaković, Zvizdić i Čampara (visoki dužnosnici Naroda i pravde) bili na rukovodećim pozicijama u SDA, a ne ja. Treba njih pitati za tu kupovinu. To što piše Konaković njemu niko više ne vjeruje.

Špirić je kazao da će SDA učiniti sve da “Trojku” tjera u destrukciju?

Eto i Špiriću je SDA najveći problem. Ima predaja u našem narodu da u vremenu smutnje, a to je ovo današnje vrijeme, kad se ne bude znalo koja je prava strana, samo treba gledati u čijem smjeru lete neprijateljske otrovne strelice. Kad Dodik i Špirić svakodnevno ispaljuju te otrovne strelice prema SDA, ja i da sam imao neke dileme da li smo na pravom putu – tada ih više apsolutno nemam. Meni je kompliment kada dobijem kritike od takvih ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad