Zahtjev ZHK za nabavku Sputnika V: Uvesti bez provjere, troškove da snosi država

Vijesti 13. feb 202114:33 > 14:36 1 komentar
N1

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona uputilo je dopis Federalnom ministarstvu zdravstva tražeći od njih da dostave pismo namjere u kojem se navodi da će 20.000 doza cjepiva Sputnik V nabaviti bez dodatnih ispitivanja, a da će sve troškove snositi država u saradnji sa distributireom Hercegovinalijek. Kako saznaje N1, ovaj zahtjev je odbijen.

U svom zahtjevu ZZJZ ZHK u Grudama navodi kako su “napori Zavoda u zagovaranju nabavke cjepiva protiv SARS-CoV-2 virusa urodili plodom” te da su dobili “pismenu garanciju za isporuku 20.000 doza cjepiva Sputnik V od PPG Group Worldwide Switzerland čiji je direktor dr. Nemanja Stoilović”. Od Federalnog ministarstva zdravstva tražili su da im dostave pismo namjere koje glasi:

“Mi (Federalno ministarstvo zdravstva) želimo da nabavimo za Županiju Zapadnohercegovačku, 20.000 cjepiva Sputnik V, po režimu urgentnog-interventnog uvoza. Ovom prilikom Vas obavještavamo da će cjepivo Sputnik V na naše tržište biti prihvaćeno bez dodatnih ispitivanja, te da će sve troškove u vezi s nabavkom snositi država u suradnji sa distributerom Hercegovinalijek d.o.o., koji je ovlašten za uvoz i posjeduje sve potrebne dozvole koje su zakonski neophodne te posjeduje i adekvatan skladištni prostor po svim standardima koji su potrebni za čuvanje cjepiva Sputnik V”.

N1

U dopisu navode kako je potrebno da pismo namjere na memorandumu što hitnije, po mogućnosti danas (petak, 12. februara 2021, op. a.) pošalju u dva primjerka na hrvatskom i engleskom jeziku na mail adrese koje su im dostavili.

“Nakon primljene dokumentacije PPG Group Worldwide će u suradnji sa Ruskim institutom, proizvođačem i RDIF Ruske Federacije dostaviti sve neophodne i precizne informacije u vezi sa nabavkom cjepiva Sputnik V”, navode iz ZZJZ ZHK.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva uputili su im odgovor gdje navode kako je interventni uvoz lijekova reguliran članom 66. stav (3) Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kao i Pravilnikom o uvozu lijekova koje nemaju dozvolu za stavljanje u prometu BiH.

“Znači, navedena procedura je poznata svim uvoznicima u BiH koji se obraćaju ovom ministarstvu za odobravanje interventnog uvoza lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH, pa i sadržja dokumentiranog zahtjeva koji se podnosi ovom ministarstvu od strane ovlaštenog uvoznika. Ovo ministarstvo ne može izdati ni pismo namjere u tekstu koji tražite. Naime, nedopustivlo je da u pismu namjere ovo ministarstvo navodi da će prihvatiti cjepiva za tržište BiH bez dodatnih ispitivanja, bozirom da smo zakonski obavezani osigurati kvalitet i sigurnost cjepiva koje ulazi u BiH. Također, u pismu tražite da navedemo da će troškove nabavke snositi država, za što ovo ministarstvo uopće nema zakonskih ingerencija”, navode iz FMZ.

N1

Upozoravaju da zahtjev za interventni uvoz lijekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u BiH podnosi ovlašteni uvoznik, a za potrebe zdravstvene ustanove.

“Upozoravamo da niti jedan rizični lijek, u koje spada i cjepivo, ne može biti u prometu i primjeni bez prethodno pribavljenog nalaza Kontrolnog laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”, zaključuje su odgovoru koji potpisuje federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

Podsjetimo, 24. januara 2021. godine, ZZJZ ZHK u Grudama obavijestilo je javnost kako kreće u nabavku ovog cjepiva, a da će se cijepljenje vršiti u Domovima zdravlja. Prema riječima direktorice Andree Jurić, cjepiva su trebala biti dostupna u maloprodaji i svi zainteresirani moći će je kupiti i vakcinisati se njim u svom Domu zdravlja. Zainteresirani se mogu prijaviti u Higijensko-epidemiološke službe lokalnih Domova zdravlja.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare