Zakazana plenarna sjednica Ustavnog suda BiH bez sudija iz RS

Vijesti 14. jan 202418:43 2 komentara
Ustavni sud BiH

Predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine Valerija Galić zakazala je za četvrtak, 18. januar, plenarnu sjednicu ove pravosudne institucije na kojoj neće biti sudija Republike Srpske, jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Na plenarnoj sjednici 18. januara Ustavni sud BiH bi, između ostalog, trebalo da razmatra zahtjev Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Riječ je o zahtjevu za donošenje privremene mjere kojom bi Ustavni sud obustavio primjenu tog člana do donošenja konačne odluke suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Taj predmet je spojen sa zahtjevom 14 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za ocjenu ustavnosti i drugih odredaba Krivičnog zakona Republike Srpske.

Zvizdić je krajem avgusta prošle godine, kao ustavom ovlašteni predlagač, Ustavnom sudu BiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana osam Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske koji se zapravo odnosi na novo krivično djelo “protiv časti i ugleda”.

“U svojstvu ovlaštenog podnosioca uputio sam Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuje kleveta. Takav zakon imao bi u primjeni negativne posljedice po slobodu govora na teritoriji cijele BiH, a posebno bi otežao rad medijima”, objavio je Zvizdić nakon podnošenja apelacije.

Na dnevnom redu sjednice 18. januara je i zahtjev Bakira Izetbegovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, za ocjenu ustavnosti odredaba Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH.

Ustavni sud bi trebao da razmatra i zahtjev Darka Popovića za ocjenu ustavnosti rješenja Ustavnog suda Republike Srpske od 25. oktobra 2023. godine i rješenja Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci od 26. novembra 2022. godine.

Početak plenarne sjednice zakazan je za 9.30 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare