Zakazana vanredna sjednica Vijeća ministara BiH zbog “evropskog” zakona o sukobu interesa

Vijesti 06. mar 202409:33 0 komentara
F.Z. / N1

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u 10 će održati vanrednu telefonsku sjednicu zbog razmatranja Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa, potvrđeno je za N1.

Ovaj zakon je jedan od uslova za otvaranje pregovora BiH sa Evropskom unijom, kako su evropski zvaničnici više puta naglašavali tokom diplomatskih posjeta koje su učestale u BiH u posljednjem periodu.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković je jučer i prekjučer, nakon što se sastao sa evropskim zvaničnicima, kazao kako su pregovori o ovom zakonu u toku, ali nije bilo konačnog ishoda.

“Mi smo jučer započeli, danas intenzivno pregovaramo o detaljima zakona o sukobu interesa i sve što smo uradili nakon odluke o uvjetnom zelenom svjetlu iz decembra pokazuje našu spremnost i opredjeljenost da se nastavi evropski put brže nego što smo ikada ranije putovali. Razgovori na kojima insistiramo dugo se isplate i donose, prije svega, građanima benefite i korist, a političarima možda ne, zbog čega nastaju dnevne svađe zbog kojih ljudi napuštaju BiH”, rekao je Konaković jučer nakon sastanka s ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenaom Baerbock.

Da bi zakon stupio na snagu, potrebno je da ga prvo usvoji Vijeće ministara BiH, a zatim izglasa i Parlamentarna skupština BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!