“Zakon ne dozvoljava proteste na entitetskim linijama, tražit ćemo podršku svih”

Vijesti 31. aug 202313:55 1 komentar
N1

Nakon što je u Mostaru okončana sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, medijima se obratio i ministar unutrašnjih poslova ovog entiteta, Ramo Isak, kako bi odgovorio na aktuelna pitanja, među kojima je i ono o za sutra najavljenoj blokadi međuentitetske linije, kao i imenovanje dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, od kojeg je nedavno odustao njegov sin Arnel Isak.

Skup “Srpska pred sud”, zakazan zbog optužnice protiv predsjednika RS Milorada Dodika, prvobitno je bio planiran ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu, ali je MUP Kantona Sarajevo odbio zahtjev ove grupe iz sigurnosnih razloga. No, nakon toga je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović pozvao građane RS da sutra u 18 sati dođu na međuentitetsku liniju na mirno okupljanje koje organizuju kao podršku za Dodika. Također, pozvao je na “mirnu blokadu” saobraćaja u trajanju od pola sata.

Organizator protesta za Dodika pozvao na mirne blokade duž “entitetske granice”

Šta će konkretno učiniti policija u FBiH?

“Kao što znate, prvo su bili najavljeni protesti u Sarajevu, uradili smo sve da damo podršku kantonalnom ministarstvu, nadležnom za davanje saglasnosti. Sve što bude potrebno, i federalno ministarstvo će se staviti na raspolaganje”, odgovara Isak na ovu temu.

Nadalje, dodao je kako će zahtijevati i od policije Republike Srpske da urade sve iz svoje nadležnosti.

“Ne može neko praviti proteste na entitetskim linijama, ne može u skladu sa zakonom, ova država to ne dozvoljava. Tražit ćemo podršku od svih agencija koje su za to zadužene, kao i od međunarodnih institucija zaduženih da brinu za sigurnost građana”, rekao je Isak, dodajući kako nadležnost njegovog ministarstva ne završava na entitetskoj liniji.

Na dodatno potpitanje, pojasnio je da su protesti nezakoniti, jer prema informacijama kojima raspolaže, niko za njih nije dao saglasnost.

O sinu Arnelu Isaku: Nije istina da je pozicija ustupljena Uzunoviću, sve je dogovoreno

Mediji su zatražili i komentar o ustupljenom mjestu dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma PFBiH Kenanu Uzunoviću. Za ovu funkciju je, podsjetimo, ranije istaknut poslanik Arnel Isak, koji je prije nekoliko dana saopštio da odustaje.

“Nije ustupljeno Kenanu Uzunoviću. On je dio kluba koji čione Arlen Isak, Elzina Pirić i Uzunović. Klub je dobio mjesto dopredsjedavajućeg. Arnel je imao podršku parlamentarne većine. To nije bilo upitno, ali su se jednostavno dogovorili. Arnel zbog preuzimanja obaveza vezanih za formiranje stranke ‘Snaga naroda’ koja se širi trenutno teritorijom čitave Bosne i Hercegovine predložio Uzunovića za dopredsjedavajućeg”, odgovorio je Isak.

Opširnije o spomenutim protestima, kao i o eventualnom odgovoru i obavezi FUP-a čitajte na linku ispod.

FMUP i MUP KS o najavi blokade “međuentitetske linije” i “pripremi napada”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare