Zakon o VSTV-u, po mjeri EU ili možda ne?

Vijesti 05. sep 202319:12 0 komentara
N1

Na sutrašnjoj sjednici Dom naroda državnog parlamenta delegati bi se trebali odrediti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine. Predstavnički dom ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog. Zakon o VSTV-u jedan je od 14 priorieta na evropskom putu BiH, no u TI-u, ali i VSTV-u podvlače kako predložene izmjene nisu na tragu evropkih vrijednosti. Predsejdnik VSTV-a otvorenim pismom obratio se i uredu OHR-a.

Za predsjednika VSTV-a, kako je navedeno u pismu OHR-u, sporne su uz ostalo izmjene člana zakona koji se odnosi na provođenje dodatnih provjera imovine i sukoba interesa, koji može dovesti do neujedančene primjenjivosti na sudije i tužitelje u BiH. Uoči sutrašnje sjednice Doma naroda Halil Lagumžija pozvao je da se u proceduru vrati verzija koja je usaglašena između VSTV-a i Ministarstva pravde BiH, bez amandmana koje je ranije uložio Zoran Tegeltija. Državni ministar pravde Davor Bunoza kaže kako mu nije jasno na šta u VSTV-u misle jer su nakon Tegeltijinih amandmana, koje je Vijeće ministara usvojilo, na sjednici Parlamenta usvojeni novi amandmani Naše stranke čime je zakon poboljšan.

No u TI-u kažu kako amandmani nisu izmjenjeni, već razvodnjeni, cijela stvar zakomplikovana jer se i dalje sa nižih nivoa može blokirati razmjena podataka o imovinskim kartonima pozivanjem na druge zakone sa nižih nivoa. Od početka je sporan način podnošenja imovinkih kartona, sužavanje liste srodnika na koje se odnosi sukob interesa, a koji je ograničen na domaćinstvo, ali i nezavisnost jedinice za integritet koja se nalazi unutar VSTV-a, a tu je i nedostatak propisanih kazni za pojedine prekršaje.

Iako su predstavnici međunarodne zajednice u nekoliko navrata upozorili kako demokratski standardi nisu ispoštovani, pojedini zastupnici su primjetili da se vrlo često kod reformskih zakona dešava da međunarodna zajednica ima dvostruke aršine. Dok javno proziva, nezvanično se usvajanje zakona traži.

Ustavnopravna komisija Doma naroda uoči sutrašnje sjednice podržala je većinom glasova zakon sa dva usvojena amandmana.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!