“Zamišljam, sada bi imao porodicu, došli bi neni svojoj, došao bi sa unučadima majki”

Vijesti 25. maj 202419:15 0 komentara

Na tuzlanskoj Kapiji danas je održana komemoracija posvećana žrtvama velikog zločina u centru Tuzle, ali i svim civilnim žrtvama rata. Tog 25. maja 1995. godine, granatiranje sa Ozrena ubilo je 71 mladi život, a čiji je prosjek starosti bio 24 godine. Za to djelo je osuđen Novak Đukić koji se nalazi u Srbiji.

Svježe cvijeće donijela je jutros Jasminka Sarajlić na grob sina Edhema.

“Imao je 20 godina. Bio je izvanredan plivač. Skakao je i sa padobranom. Svirao je. Samo vam to mogu reći”, kaže sjetno Jasmina Sarajlić, majka Edhema Sarajlića.

Zašto Đukić nije izručen?

Stradalu Edinu Ahmetašević posljednji put je vidio njen amidža koji danas nije mogao zadržati suze.

“Svake godine mi je ovako. To je bilo ko moje dijete. Vodili smo je i na godišnji sa nama. Moja dva sina, ona i brat joj Edo. Toliko je to bilo privrženo“, govori Mirsad Ahmetašević, amidža Edine Ahmetašević.

I ta sjećanja su jedino što je preostalo i želje kako bi bilo da su živi.

“Zamišljam sada da bi imao porodicu. Došli bi neni svojoj, došao bi sa unučadima majki. Da je makar bio oženjen, da je ostalo unuče neko, lakše bi mi bilo”, kaže.

Da bi se izbjeglo novo granatiranje, ukop ubijenih obavljen je noću, a njih 50, bez obzira na vjersku pripadnost, ukopano je skupa što neke političke frakcije i danas zamjeraju Tuzli te se ne pojavljuju na komemoraciji.

“Kada su roditelji iskazali želju da zakopaju djecu ovdje, nema niko pravo tražiti nešto drugo. Kada smo to prevazišli: Rekli smo da smo pobijedili. Ali ostala je tegoba i pitanje: Zašto?”, kaže Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle

Isto pitanje je i zašto Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ovog zločina nije isporučen BiH od strane Srbije gdje živi kao slobodan čovjek? BiH je iskoristila pravne metode, a je li političke?

“O nekim stvarima kao što je Đukić, Kapija, Srebrenica, masa stvari vezana za tragedije ljudi na ovim prostorima, tu nema konzensusa. O čemu da postižemo konzeus? Oko čega da se dogovaramo'Oko toga šta ćemo sa Đukićem? Čovjek je zločinac i treba biti u zatvoru, a ne slobodno šetati. Ja želim vjerovati da istina i pravda će uvijek pobijediti. Dokaz tome je i Rezolucija UN o genocidu u Srebrenici. Siguran da će pravda stići Novaka Đukića i sve druge”, navodi Željko Komšić, član predsjedništva BiH.

Poruka pomirenja iz Srbije

Iskorak već godinama pravi Inicijativa mladih za ljudska prava iz Srbije koja 25. maja dođe u Tuzlu i oda počast stradalima, također, tražeći da Srbija izruči Đukića.

“Želimo da prenesemo poruku pomirenja, želimo zajedno raditi na tome da se izgradi mir i stabilnost i da se izgrade dobri odnosi između naših država i da prevaziđemo sve sukobe i tenzije koji postoje u društvu iako je ratna prošlost iza nas”, kaže Nevena Rudinac iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije.

Neutješni roditelji ne očekuju više ništa kada je u pitanju odsluženje kazne.

“Čisto sumnjam. Dok sam ja živa, ne vjerujem. Ali bih jako voljela da se zna”, kaže Jasmina Sarajlić, majka stradalog Edhema Sarajlića.

Roditelja je sve manje, a sjećanja na njihovu djecu nastavit će njegovati svi oni koji posjete Aleju i Kapiju, u tišini, pomole se za one čiji su mladi životi, nasilno ugašeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!