Zamjeniku ministra odbrane BiH nije se svidjelo šta govori Liz Truss

Vijesti 26. maj 202221:12 5 komentara
Mirko Okolić (ATV)

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Mirko Okolić ocijenio je nedopustivim da šefica diplomatije Velike Britanije Elizabeth Liz Truss na sastanku u Ministarstvu odbrane traži da BiH uvede sankcije Rusiji jer, kako je kazao, za vođenje spoljne politike nije nadležno Ministarstvo odbrane, već Predsjedništvo BiH.

“Uputila je apel Bosni i Hercegovini, koja nije uvela sankcije Rusiji, da treba hitno da uvede sankcije Rusiji”, rekao je Okolić, koji je danas prisustvovao sastanku Truss sa zvaničnicima državnog ministarstva odbrane.

Okolić je zasmetalo što je Truss pričala o opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici.

“Nedopustivo je da je nama u Ministarstvu odbrane pričala o tome i apelovala da BiH uvede Rusiji sankcije, a, kako imam informaciju iz prve ruke, taj apel nije uputila kada se sastala sa članovima Predsjedništva BiH, koje je nadležno za spoljnu politiku BiH”, naveo je Okolić.

“Nije nijednu riječ rekla ni o srpskoj ni o hrvatskoj patnji”, dodao je Okolić.

Prenio je kako je Elizabeth Liz Truss poručila samo da će se međunarodna zajednica zajedno sa Velikom Britanijom angažovati u BiH i da “ni po koju cijenu neće dopustiti da bude ratnih sukoba, patnji i ubijanja poput opsade Sarajeva i da se više ne desi ništa slično kao u Srebrenici”.

“Govorila je o rusko-ukrajinskom sukobu i da Ukrajini treba pomoći i da Rusiji ne treba dozvoliti da ostvari svoje ciljeve”, rekao je Okolić i istakao da je Truss apelovala da BiH uvede sankcije Rusiji.

Okolić je napomenuo da je Velika Britanija donirala opremu za vojnu policiju, opremu za ličnu zaštitu, te za opremanje ambulanti i opremanje kabineta na Manjači za vježbe, u vrijednosti od 725.000 eura.

“Zahvuljejem na donaciji, ali vjerovatno se koristi svaki momenat i ne bira se ko je nadležan, a ko ne da se njihov stav kaže. Da li se nečim ponijela ili je smišljeno to rekla u Ministarstvu odbrane zaista ne znam, ali to što je uradila je neprimjereno”, ocijenio je Okolić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare