Zanatlije zadovoljno trljaju ruke povodom SFF-a: Grad pun turista

N1

Provjerili smo šta od suvenira i koliko kupuju turisti, tokom augusta, kada je Sarajevo puno posjetilaca. Jedan od razloga zašto je grad preplavljen turistima je i Sarajevo Film Festival. Zanatlije kažu sav promet ide bolje, od popularnih magneta, suvenira.

Sarajevo, grad pun turista i suvenira koji se uzimaju na Baščaršiji kod zanatlija.

Zanatlije kažu mjesec august je srce turističke sezone. Tada u Sarajevu sav promet ide bolje.

“Zadnjih par dana je evidentan porast dolaska turista/ Ovo je jedna od rijetkih radnji u ovoj ulici u kojoj se radi svaki dan uvijek kuckamo i nešto pripremamo tako da im je na prvom mjestu to interesantno “, kaže Adnan Ferhatović, kazandžija.

Turisti, ali i lokalno stanovništvo ovih dana najvise kupuju upravo ono što podsjeća na festivalsku atmosferu, ali i samo Sarajevo. Najčešće su to kompleti bakrenog sudja za kafu.

Posjetili smo i zlataru u kojoj se pravi  najprestižnija nagrada  Sarajevo Film Festivala  –  Srce Sarajeva. Tu su i suveniri, u koje su “zaljubljeni” turisti, kao i mnoge strane i domaće javne ličnosti.

“Srce Sarajeva je nastalo prije 29 godina, miga pravimo od 10 godišnjice to jeste 19 već godina”, navela je Sarah Sofić.

Više u prilogu Džejne Mujagić.

Također, Dragica Gajić je provjerila šta kažu turisti pred početak SFF-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!