Zanimljiv prijedlog Hadžića: “Ovo bi omogućilo zaposlenje starijih i neiskusnih”

Vijesti 03. feb 202314:08 0 komentara
Faruk Hadžić (N1)

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić je objavio kratku analizu u kojoj navodi da će 2023. godina biti itekako izazovna, što će zahtijevati napore na povećanju broja zaposlenih u FBiH. Shodno tome, iznosi svoj zanimljiv prijedlog za upošljavanje onih koji su bez iskustva, kao i starijih radnika, odnosno onih koji su dugotrajno nezaposleni.

Hadžić na početku obrazloženja navodi da je Federacija BiH 2022. godinu završila sa rekordno malim brojem novozaposlenih radnika, najmanjim od 2014. godine.

Dodaje da – kada se poredi decembar 2022. sa decembrom 2019. godine, Federacija BiH ima samo 2.567 novozaposlenih radnika (538.312 u usporedbi sa 535.745). Postojeći fiskalni okvir ne omogućava nova i masovna zapošljavanja, te zbog toga Hadžić želi ponuditi novo privremeno rješenje dok se ne usvoje novi poreski zakoni.

Pojašnjava kako, dok čekamo da se objave podaci o kretanju zaposlenih za januar, koji će najvjerovatnije dodatno biti smanjeni, bilo bi poželjno uvesti dvije mjere do kraja 2023. godine.

“Prva mjera bi uključivala da zapošljavanje osoba bez radnog iskustva i koje trebaju odraditi pripravnički staž ne plaća se godinu dana bilo kakvi porezi i doprinosi. Dakle, neto plata je jednaka bruto plati. Druga mjera bi uključivala isto tako oslobađanje plaćanja svih poreza i doprinosa za radnike koji su dugotrajno nezaposleni i to one osobe koje su registrovane na evidencijama službi za zapošljavanje pet i duže godina”, napisao je analitičar.

Kako bi se smanjile moguće zloupotrebe, plata za ove dvije kategorije radnika ne bi mogle biti veće od nivoa prosječne plate u FBiH, kao i da se ova mjera može jednokratno iskoristiti i to najviše 12 mjeseci.

Hadžić tvrdi da bi ovim bilo omogućeno zapošljavanje nezaposlenih osoba, pogotovo dugotrajno nezaposlenih i osoba bez iskustva. Prva kategorija radnika su obično stariji radnici, dok su uglavnom osobe bez iskustva mlađe osobe.

Ovom mjerom država ne gubi apsolutno ništa. Uvodi se mehanizam indirektnog poreskog poticaja. Istina, neće se plaćati doprinosi i porezi godinu dana, ali zato se hoće smanjiti nezaposlenost i povećati naplata PDV-a zbog rasta potrošnje kroz plate radnika. Ako se mogu izdvajati poticaji zapošljavanju svake godine, za ovu godinu 70 miliona KM, bez jasnih efekata takvih mjera, ne vidim razlog zašto ne bi probali i ovu mjeru?”, upitao je.

Ekonomista se stavio na raspolaganje svim onim zastupnicima i strankama u Parlamentu FBiH koji žele ići ili sa izmjenama postojećih zakona, ili novim temporalnim zakonom kako bi se ova ideja već u narednih par mjeseci i realizovala.

U zaključku je istaknuo da će godina pred nama biti ekonomski izazovna, da se zaposlenost mora povećavati kako znamo i umijemo, te da njegov prijedlog daje doprinos u tom pravcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!