Zanimljiva sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta: Konačno se raspravljalo, ali i usvajalo o onome što je u interesu građana

Vijesti 16. maj 202421:42 0 komentara

Za promjenu, važni zakoni za građane FBiH usvojeni su na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta. Od Prijedloga zakona o kontroli cijena, preko izvršenja krivičnih sankcija, do zakona o preduzetničkoj infrastrukturi i zakona o radu, koji će posebno obradovati studente. Korak bliže neradnoj nedjelji su i trgovci jer je usvojen Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini. O imenovanjima ni danas nije bilo riječi.

Bez obzira na to što je pitanje izbora i imenovanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda našlo mjesto i u Izvještaju visokog predstavnika u BiH, u fokusu sjednice nisu bila imenovanja. Konačno se raspravljalo, ali i usvajalo o onome što je u direktnom interesu građana. Po skraćenoj proceduri podršku su odmah dobili Prijedlog zakona o kontroli cijena i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Ovim drugim se, između ostalog, pomjera i dobna granica zaposlenih u kazneno popravnim institucijama – sa 25 na 27 godina.

Vedran Škobić, ministar pravde FBiH:

“Mislim da ćemo doprinijeti zatvorskom sistemu u potpunosti, omogućiti da se uvodi i malo svjesniji, ali i kvalitetniji kadar u zatvorske sisteme”.

Dobre vijesti i za studente. Od sada će im, konačno, biti omogućeno zapošljavanje na privremenim i povremenim poslovima, legalno. Iako se o ovoj tački najviše raspravljalo, delegati nisu imali sumnje tokom glasanja. Dali su zeleno svjetlo Prijedlogu zakona o dopunama zakona o radu.

Abdul Zuhrić, DF:

“Dobar prijedlog, nema negativnih strana. Zadovoljstvo mi je kad dolazim iz opozicije, a mogu da naiđem na takav prijedlog iz pozicije i rado ćemo ga uvijek podržati”.

Aida Obuća SDA;

“Imamo amandman Kluba Hrvata oko kojeg se mi u Klubu Bošnjaka nismo izjašnjavali. Mišljenja smo, ipak, da zakon treba da se usvoji, bez ikakvih amandamana”.

Jer bi, u suprotnom, ponovo bio vraćen na odlučivanje pred poslanike Predstavničkog doma.

Vildana Bešlija, Naša stranka:

“Naravno da je to nešto što će sigurno pomoći, pogotovo kakva je situacija danas i znamo kakve su socio-ekonomski pokazatelji i kako je teško studirati”.

Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike:

“Tokom ljetnog raspusta, a i mimo toga da obavljaju povremene i privremene poslove, na taj način obezbijede sebi novčana sredstva, olakšaju svojim roditeljima. Na taj način mi ćemo olakšati poslodavcima”.

Korak bliže neradnoj nedjelju su i trgovci. Većinu je dobio i Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini. Ono što slijedi je javna rasprava u roku od 60 dana koja će pomoći u pripremi prijedloga zakona. A osim što nije bilo riječi o imenovanjima, nisu se pominjale ni moguće smjene u poretku aktuelne Vlade.

Iako je pažnju medija i javnosti privukla informacija o mogućoj reorganizaciji Vlade, ministri, koji su barem danas bili prisutni na sjednici, rekli su da, za sada, od takve namjere nema ništa.

A spekuliše se da bi sa svojih pozicija mogli otići kadar HDZ 1990.,ministar zdravstva, Nediljko Rimac, ali i ministar unutrašnjih poslova, Ramo Isak. Ne osjeća se ugroženo, kaže. Njegov rad nije dobar, nego, smatra, predobar.

Ramo Isak:

“Normalno da niko nije zatražio, zna da je to nemoguće. To je nemoguća misija. To su neke želje određenih političkih opcija. Ova parlamentarna većina ostaće do kraja mandata i još malo duže”.

Dok sve više odjekuju informacije da bi na poziciju ministra mogao da dođe kadar NES-a, ministar Isak uvjerava: Sa svojim kolegama u Vladi FBiH bavi se samo građanskim pitanjima, projektima i unapređenjem života građana. Tema rekonstrukcije nikada nije ni bila na stolu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!