“Zaprimili smo 1.200 poziva građana”: Zabilježen drastičan porast korupcije u jednoj sferi

Vijesti 21. jul 202421:22 0 komentara
N1

Nije nepoznanica da je Bosna i Hercegovina u evropskom vrhu kada je riječ o koruptivnim radnjama. Očito je da su sve reforme koje su po zahtjevu Evropske unije vlasti radile, bar do sada, bile kozmetičke prirode. Najnovije istraživanje Transparency Internationala pokazalo je drastičan porast korupcije upravo u državnom sektoru. Građani za sve krive političare.

U prvi šest mjeseci ove godine Transparency International je zaprimio više od 1200 poziva građana koji su odlučili prijaviti neki vid korupcije. Prednjače prijave unutar budžetskih institucija. U odnosu na isti period prošle godine, porast je za čak 26 posto. Građani kažu, korupcija kreće sa vrha, od političara.

Jedan od prioriteta za evropski put Bosne i Hercegovine je i refroma javne uprave, upravo kako bi se koruptivnim aktivnostima stalo u kraj. Evidentno je da napori nisu urodili plodom. Građani sve siromašniji, političar sve bogatiji.

“Imate jednog od ministara koji je u dva navrata za dvije godine potrošio na reprezentaciju preko 120 hiljada para, gospodin Košarac, što je sramota samo po sebi. Najbolje bi bilo, naravno za to nemam kapacitet, niti postoje političke snage da imamo tu moć da se jednostavno sve te privilegije za njih sve ukinu”, rekao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda BiH.

Nije realno očekivati da će nosioci vlasti sijeći granu na kojoj sjede. Šta više, njihovi postupci nerijetko su šablon ponašanja i za niže uposlenike državne službe.

Opširnije u iznad priloženoj priči Adise Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!