“Zar je sekretar Parlamenta najbolji kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH?”

Vijesti 20. mar 202318:03 1 komentar

Nezir Pivić, doktor pravnih nauka i zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako stranke "Osmorke" žele pomoći HDZ-u BiH da izborom Marina Vukoje dobiju sudiju Ustavnog suda BiH po njihovim željama. Govoreći o značaju Ustavnog suda, Pivić je kazao kako je ovo jedina institucija koja je "ostala uspravna". "Ustavni sud BiH sa uspjehom je branio dignitet i suverenitet Bosne i Hercegovine", naveo je.

Zapelo je kod imenovanja sudije u Ustavni sud BiH. Zbog čega je za SDA sporan Marin Vukoja?

Važno je objasniti kako je došlo do ovakvog prijedloga. Na konkursu je bilo 11 kandidata, a prema mojim saznanjima Vukoja je prvorangiran. Formiranje radnih tijela u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine oduvijek je bili kreirano na način da odražava proporcionalni sastav u Predstavničkom domu. Prvi put imamo da je HDZ sa “Osmorkom” napravio izuzetak tako da u ključnoj Komisiji za imenovanje od 11 članova imate tri člana HDZ-a, a njih u Predstavničkom domu broji samo 15. Mi sa 26 zastupnika imamo samo jednog predstavnika. “Osmorka” je sve konce prepustila HDZ-u, rade po njihovom diktatu. Ova Komisija je najbolji primjer da je tako. Moramo znati kakav je značaj sudije Ustavnog suda BiH jer, čini mi se, da je ovo jedina institucija koja je ostala uspravna. Ustavni sud BiH sa uspjehom je branio dignitet i suverenitet Bosne i Hercegovine.

Čović hoće na primjeru Vukoje da kaže ko je pravi Hrvat. Od početka su stranke “Osmorke” imale namjeru da završe izbor sudije Ustavnog suda po željama HDZ-a.

Komisija se optužuje da je htjela predložiti samo jednog kandidata?

Komisija je imala namjeru da predloži samo jednog kandidata i tako pred svršen čin dovede Predstavnički dom. Kakva su prava onih koji su ispunili uslove na konkursu? Hoćete reći da je sekretar Parlamenta bolji kandidat od univerzitetskog profesora, ili od dugogodišnjeg agenta koji zastupa BiH u Strazburu ili od potpredsjednika VSTV-a. Osoba koja u životu nije napisala presudu (Vukoja) sada treba da raspravlja o složenim pravnim pitanjima.

Zašto Komisija ne predloži sve kandidate?

Apsolutno. Možemo govoriti samo o minimalnom broju. Što se mene tiče svi kandidati, koji su uspješno zadovoljili uslove konkursa, trebali bi da se nađu pred Predstavničkim domom. HDZ ovdje želi olakšati “Osmorci” da se ponudi jedan kandidat kako bi onda morali glasati za njega. “Osmorka” je tu zastala. Onda je uslijedio sastanka Čovića i “Osmorke” i on ih je na neki način naružio, te kazao da su obećali da će izabrati sudiju po njegovoj mjeri. “Osmorka” se povukla i rekla da će podržati Vukoju.

Šta je sa formiranjem vlasti na federalnom nivou? Kako vidite rasplet ove situacije?

Jednostavno, da se svi akteri, koji imaju obavezu, vrate u ustavne okvire. Vladu Federacije imenuje predsjednik i potpredsjednici, ne može bez potpisa jednog od njih. SDA se u startu obilježava kao neko ko blokira što apsolutno nije tačno. Ako posmatramo sve poteze Bradare (HDZ BiH) i Stojanovića (SDP BiH) vidimo da pokušavaju izolovati Lendu (SDA) i traže da on dadne bianco potpis na nešto u čemu nije učestvovao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare