Žarko Puhovski: Zašto može Izrael, a ne može Vladimir Putin

Vijesti 20. okt 202319:40 26 komentara
Žarko Puhovski (N1)

Žarko Puhovski, politički analitičar iz Zagreba, kritikovao je tzv. zapadni svijet zbog dvostrukih standarda prema ratovima u Ukrajini i na Bliskom istoku. On je jasno osudio, kako je rekao, "koljački napad" Hamasa, ali isto tako "strašnu povredu humanitarnog prava koju provodi Izrael". Puhovski je rekao da "Izrael ne provodi starozavjetnom načelu oko za oko, zub za zub, nego traži se deset ili stotine očiju za jedno (izraelsko) oko".

Kazali ste nedavno da “ako Putin ne smije naložiti napad na Ukrajinu, zašto Netanyahu smije naložiti napad na Gazu”?

Meni se čini da smo se našli kao tzv. zapadni svijet pred neugodnom situacijom da li smo u stanju neke vrijednosti, koje se propagiraju kao općevažeće, doista da ih učinimo općevažećima. Po kojoj logici se neke okupaciona akcije Rusije smatraju nedopštenim, ali okupacione akcije Izraela nad Sirijom ili drugim susjedima se smatraju dopuštenim, pa se prihvaća Jerusalim kao glavni grad Izraela što je protivno mnogim rezolucijama Ujedinjenih nacija. Ne kažem da Putin ima pravo, nego želim reći da i Putin i izraelsko vodstvo rade protiv međunarodnih pravila i ljudskog morala.

Da li Izrael akcijama u Gazi krši međunarodno pravo?

Narušeni su temelji međunarodnog prava. Imamo situaciju koja traje 75 godina i počinje sukobom dva nacionalna, državna programa koji imaju genocidne implikacije po drugu stranu. Palestinci smatraju da Jevreje treba “satrati”, a Izrael je uveo neku vrstu aparthejda i ubio enorman broj civila, omjer žrtavaje 10 do 15 puta već na palestinskoj strani. Sad se nalazimo u kolopletu perverznog opravdavanja za doista koljačku intervenciju Hamasa, ali se sa druge strane također kaže da se trebaju razumjeti izraelske pretjerane akcije koje više nisu na starozavjetnom načelu “oko za oko, zub za zub”, nego traži se deset ili stotine očiju za jedno (izraelsko) oko. Ušli smo u koloplet u kojem Hamasov koljački napad izaziva strašnu povredu humanitarnog prava koju provodi Izrael. Moguće da to Izrael uradi i u drugim dijelovima ukoliko bude akcije protiv njegove vojske.

Kako komentarišete potez UN-a?

UN se držao korektno koliko je mogao, ali je jednostavno izvan igre. Kad je trebalo osuditi Ruse imao je većinu, a kad treba osuditi izraelske akcije skuplja neku drugu većinu. Obje strane UN ne uzimaju za ozbiljno.

Opširnije u BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare