Zasluženo ili ne, na odmor idu i političari: Monitoring pokazao koliko su uradili (VIDEO)

VIDEO 29. jul 202420:33 1 komentar

Sezona će kolektivnih odmora za one u institucijama države. Zasluženo ili ne, na odmor će i političari, a nakon njega slijede predizborne aktivnosti. Kao i prethodnih godina percepcija javnosti je da država nije daleko odmakla u obećanim reformama.

Ministarske funkcije u Vijeću ministara preuzete su uz osmijehe i poruku vladajuće koalicije da je ovaj saziv formiran u rekordnom vremenu. Tako je rad novog saziva počeo sa puno entuzijazma, no ubrzo je sve vraćeno na dosadašnji kolosijek. Nakon godinu i po učinak je nije ni blizu obećanog. Prije preuzimanja mandata stranke u vlasti dale su čak 254 obećanja. Najviše u području ekonomije, najavljeno je jačanje pravne države, kao i jasan fokus na obrazovanju. Ispunjeno je samo 1,6% najavljenog, pokazao je monitoring Istinomjera.

”Vijeće ministara, kao i prethodni sazivi, radi u nekom grču. Opterećeno je krupnim političkim temama, opterećeno je i nekim međunarodnim odnosima koji utiču i na političku scenu u BiH. Ne možemo biti zadovoljni, ali možemo reći da je malo bolje radio nego prethodni saziv koji je bio gotovo cijeli svoj mandat u blokadi”, ističe Dalio Sijah iz Istinomjera.

Od ispunjenih obećanja navodi se povećanje granice za ulazak u sistem PDV-a, potom iniciranje donošenja zakona o vanjskim poslovima, dok su napravljeni koraci ka digitalizaciji javne uprave. U isto vrijeme institucije BiH bile su na privremenom finansiranju. Tek ovog mjeseca odobren je ovogodišnji Budžet. Ministar finansija predviđa isti scenario i sljedeće godine.

”Iskustveno gledano vjerovatno ćemo biti opet na privremenom finansiranju, ali iz ugla ministarstva finansija i ljudi koji su tu zaposleni započeli smo sve procedure za izradu Budžeta za 2025. godinu”, rekao je ministar finansija BiH Srđan Amidžić.

Sjednice u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu česte, ali je loša klima zasmetala izabranim zvaničnicima, pa je za klimatizaciju izdvojeno milion maraka. Obzirom na dosadašnji rad, neki ministri iz ovog saziva pokažu samokritičnost.

”Kako radimo, dobar nam je i ovaj sistem klimatizacije…”, dodao je Amidžić.

Na sve navedeno novinarka Gordana Katana kaže:

”Jedino što su bili u stanju da urade efikasno je da podijele funkcije. Ne trebamo se čuditi zbog toga što nikome od njih nije stalo do napretka BiH. Evo vidjeli smo koliko je trebalo da usvoje Budžet, a da ne govorimo koliko smo daleko od ispunjavanja svih onih uvjeta kako bi se otvorili pregovori za članstvo u EU”.

A i tu je došlo do zastoja, kao i do propuštene prilike za dobijanjem 70 miliona eura jer Reformska agenda nije dostavljena. Pojedini zastupnici objašnjavaju da ipak treba istaći pozitivne odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini.

Saša Magazinović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ističe kako su brojni primjeri gdje se pokazuje ljudsko lice politike.

”Usvojili smo ukidanje PDV na donacije hrane, svi… bez glasova protiv. Povećali smo kazne za one koji parkiraju na mjesta predviđena za osobe s invaliditetom”, naveo je.

Ipak, mnogo toga od očekivanog nije urađeno. Ni Vlada Federacije nije realizirala brojna obećanja, pa se samo radilo na realizaciji pet obećanja. U drugom entitetu identična situacija, a građani su od Vlade Republike Srpske i iz Narodne skupštine rijetko mogli čuti priču o stvarnim, ekonomskim problemima.

”Kada biste pogledali broj sjednica NSRS tu su rezultati više nego skromni, većina su bile posebne sjednice gdje su se otvarale velike nacionalne teme, a ništa se nije gotovo učinilo na poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja, podršci poljoprivredi”, dodala je Katana.

Sada slijedi ljetna pauza, a onda počinje period predizborne kampanje. Stalne političke svađe, peripetije i uvrede udaljavaju Bosnu i Hercegovinu od reformi, ali i cjelokupno društvo od bavljenja suštinskim temama:

”Imamo fantastičnu priliku da se bavimo sobom. Imamo sjajnu motivaciju da ovakva zemlja kakva jeste, puna prirodnih bogatstava i pitke vode još uvijek… kažem još uvijek jer nisam siguran do kada će to biti tako. Imamo motiv da to ostane naše, a mi smo totalno nezainteresovani. Mi se bavimo srednjim vijekom”, stava je novinar Aleksandar Trifunović.

Srednji vijek je daleko iza, ali se u Bosni i Hercegovini podcrtavaju ekonomske i socijalne razlike. Ekonomija, omiljena politička tema tokom predizbornih kampanja, po pravilu bude skinuta s dnevnog reda tik nakon održanih izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare