Zaštićeni svjedok u slučaju Dženan Memić: Tražili su da brišem fotografije

Vijesti 10. mar 202213:52 > 15:14 0 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje u predmetu "Zijad Mutap i dr.", u okviru kojeg ih tužioci optužuju da su vršili radnje kako bi prikrili stvarni uzrok stradanja Dženana Memića.

Na današnjem ročištu svjedočila su četiri svjedoka, od kojih dva zaštićena.

Najviše novih detalja iznio je zaštićeni svjedok M-16, u to vrijeme uposlenik sektora krim. forenzike MUP-a KS. Govorio je o nizu sumnjivih okolnosti i nelogičnosti, a posebno o situaciji kada mu je zatraženo da iz fotodokumentacije načinjene prilikom pregleda vozila Renault Clio koje je dovođeno u vezu sa saobraćajnom nesrećom, izbaci 10 fotografija, te da na određenim mijenja dio teksta, da se stavljaju uopšteni zaključci.

To mu je uručeno u kabinetu bivšeg komesara MUP-a KS Vahida Ćosića.

On je posvjedočio da je bio izuzetno nepovjerljiv prema svima u MUP-u nakon toga, te da je tu fotodokumentaciju predao u Kantonalno tužilaštvo tražeći da dođe u ruke tadašnje glavne tužiteljice Dalide Burzić.

Kako je potvrdio nakon ispitavanje advokata odbrane, o tome nije sačinio službene zabilježke, jer nije sebi želio stavljati “metu na čelo”. Nakon toga niko ga o tim okolnostima nikada nije ispitivao. Priznao je da je zbog ovog slučaja, a nakon niza sličnih ranijih nepirmjerenih radnji kojima je svjedočio u MUP-u KS, otišao u penziju.

Porodica Memić, kao i advokat Ifet Feraget ističu da je ovaj svjedok heroj, koji je jasno svojim svjedočenjem pokazao dokle su bili spremni ići oni koji su željeli sakriti dokaze u ovom predmetu.

Pred sudom je danas došlo i do neprijatne situacije, kada je prvooptuženi Zijad Mutap, otac Alise Ramić (rođ. Mutap), prošao između naše kamere i Arijane Memić, doslovno se provukao između, uprkos velikom slobodnom prostoru na platou ispred Suda BiH. To je porodica Memić shvatila kao provokaciju prvooptuženog i na to burno reagirala.

Naredno ročište je 24. marta kada će pred Sudom BiH svjedočiti pet novih svjedoka državnog tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!