Zašto je Milanović zaobišao zvanično Sarajevo

Vijesti 12. jul 202119:21 14 komentara

Uvrijedila je Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH izjava o BiH Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, kao pretposljednjoj rupi na svirali. Pozvao ga je da u BiH ne dolazi. Ovo je najsnažnija reakcija koju je Milanovićeva, za mnoge kontroverzna posjeta izazvala, no nije jedina. Prva i najkraća stigla je od Džaferovićevog kolege iz Predsjedništva, koji je u to ime rekao samo šest riječi.

“Nije Milanović korektan, vrijeđa BiH kojoj je potrebna zdrava klima, a ne uvrede nekoga ko će sutra otići i ostaviti iza sebe jaz među ljudima”, poručio je Džaferović.

Retorike podjela i uvreda

Dalje je u saopćenju za javnost Džaferović rekao: “Već sam način na koji je gospodin Milanović došao u BiH nije korektan, i kada nije dobio očekivanu reakciju, počinje da vrijeđa BiH. Očigledno je došao samo praviti probleme i incidente. Pozivam ga da ne dolazi u Bosnu i Hercegovinu praviti probleme i incidente”.

Izjave Zorana Milanović, dodaje Džaferović sadržavaju vokabular kakav jedan državnik ne bi trebao koristiti.

“Gospodin Milanović nema nikakve ovlasti, niti je pozvan da se bavi unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine. Njegovi pokušaji da to uradi prožeti su neznanjem i neozbiljnom arogancijom, čime gospodin Milanović postaje sve veći rasadnik nestabilnosti i retorike podjela i uvreda”, poručio je Džaferović.

A ključno je pitanje, kojem se Milanović bavi tokom posjete BiH je pitanje izbora predstavnika Hrvata u institutcije BiH, tačnije Predsjedništvo.

“Ono što gospodin Milanović zastupa je jedinstven stav nas koji participiramo u političkom živou BiH ispred hrvatskog naroda, prije svega u HNS-u, i mislimo zaista mislimo da je davno bilo vrijeme da konačno i Hrvati imaju ne samo pravo, nego i mogućnost izabrati svog člana Predsjedništva kao što to imaju druga dva naroda”, naveo je Bariša Čolak iz HDZ BIH.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić je podržao predsjednika Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

“Kako ćemo mi birati hrvatskog člana Predsjedništva na nama je obaveza. Mislim da je potpuno uredu da Hrvati biraju svog legitimnog predstavnika. Vidio sam u mnogim medijima da je gospodin Konaković dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i ja mislim da je gospodin Konaković upravu”, rekao je Radončić.

Admir Mulaosmanović, član Predsjedništva SDA naveo je da institucije BiH su legalne, i legitimne.

“Formirane su nakon izbora 2018. potcrtavaju. To što gospodin Milanović zahtjeva je jedan vid pritiska na proces koji se odvija, na promjenu izbornog zakonodavstva”, dodao je Mulaosmanović.

Zvanično, ili nezvanično, Milanović u BiH ne zastupa svoj lični stav smatra politički ekspert Bodo Veber. Stav je to, mišljenja je Veber zvaničnog Zagreba.

“Sve parlamentarne stranke, najveći dio opozicije se u potpunosti identificira sa pozicijom najveće bh. stranke HDZ BiH. Zagreb tu tradicionalno služi kao glasnogovornik HDZ BiH i Dragana Čovića”, mišljenje je Vebera.

Sporan datum posjete

Osim poruka koje je poslao, problematizuje se i putanja kojom se Milanović po BiH, a na kojoj je zaobišao zvanično Sarajevo.

“To je njegovo pravo, može da kaže šta god hoće, hoće li doći sutra ili će mu posjeta biti nezvanična u narednih deset godina. To je pitanje FBiH, neka se oni dogovore kako hoće, izbor člana Predsjedništva koji dolazi iz RS, uključujući i implementaciju presude Sejdić-Finci. Mi smo rekli izaberite ga direktno, ili u Parlamentu, mi ćemo to podržati”, istaknuo je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

Sredoje Nović iz SNSD je dodao:

“Ja nisam shvatio da je to zvanična posjeta, jer da je zvanična, onda bi to bilo na poziv rukovodstva BiH, a to što je on došao na teritoriju BiH, obišao niz mjesta, pa ne treba od toga praviti problem”.

Za mnoge je i sporan datum posjete predsjednika Hrvatske, Hercegovini i Srednjoj Bosni.

“On je imao na reveru cvijet Srebrenice, ali mislim da je juče trebao biti u Srebrenici”, naveo je Mulaosmanović.

Fahrudin Radončić je mišljenja da je uredu da hrvatski predsjednici obilaze Hrvate u BiH.

“Mislim da je termin 11., kada je Srebrenica, pogrešan”, dodao je.

Možda najčešće spominjano ime tokom posjete predsjednika Hrvatske je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. S druge strane, sam Komšić je juče na, posjetu Milanovića izdvojio šest riječi: “Nemam komentar, danas je 11. juli”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare