Zašto Naša stranka traži smjene u Tuzli, ali ne i u Sarajevu? Bešlija: Nije ista situacija

Vijesti 15. feb 202417:54 0 komentara

Vildana Bešlija, potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, odbacila je kritike da je licemjerno što Naša stranka traži smjene prvih ljudi policije u Tuzlanskom kantonu, a isto to ne radi i u Sarajevskom kantonu, gdje čini vlast, navodeći da se ne može porediti situacije u ta dva kantona.

“Vidite kakva je situacija u TK, naše sjednice su javne. Sigurno je da mi insistiramo na transparentnosti rada. Znate da je iz KS krenula prva borba protiv korupocije”, dodala je za N1.

Klubovi Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH zatražili su održavanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo koja bi se bavila sigurnosnom situacijom u Sarajevu. Smatrate li ovaj zahtjev opozicije opravdanim?

Ovo je specifično i kada gledam porodice žrtava loše se osjećam. U svakom slučaju Skupština donosi određene zaključke i preporuke. Na isti način se to dogodilo polovinom godine kada smo raspravljali o sigurnosnoj situaciji. Radi se o kontinuitetu koji se mora ispoštovati, nije dovoljno samo zakazati sjednicu nakon nekoliko mjeseci. Kad je u pitanju KS zatražili smo podatke da nam se dostave, gledaju se neki računi i vrijeme je da se to uradi.

Kako vi ocjenjujete bezbjednosnu situaciju u KS?

Nije mi prijatno. Ali postavlja se i pitanje kakvi smo postali. Mi zaista imamo problem i sa odgojom i sa odsustvom morala i drugih kategorija koje smo napustili. Dakle, nije samo pitanje policije i njenog rada.

Da li je predsjedavajući Okerić trebao prihvatiti zahtjev opozicije?

Uputi se zahtjev prema Kolegiju i predsjedavajući je u obavezi da se odazove. To smo mi uradili, kao Kolegij smo zasjedali u petak i donesen je zaključak da će se razmatrati sve ono što smo razmatrali prošle godine.

Zašto je onda član Komisije za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić podnio ostavku na ovu funkciju? Budimlić u svom zahtjevu kao razloge navodi veoma lošu sigurnosnu situaciju u KS u dužem periodu i veoma neadekvatnu reakciju nadležnih zakonodavnih, izvršnih – policijskih i pravosudnih tijela u kantonu?

To može biti jedna od indikacija, mi kao zastupnici nismo dobili te informacije. Pročitala sam to i shvatam ličnu odgovornost profesora.

Da li je ovo direktna kritika i vama u Skupštini?

To je stav člana Komisije. Ne znam šta je on pod tim konkretno mislio.

Da li je licemjerno da Naša stranka traži smjene ministra unutrašnjih poslova i direktora policije TK zbog narušene sigurnosne situacije, a da to ne traži i u KS i da se ne razgovara o tim temama?

Prvo, mi razgovaramo o tim temama. Vidite kakva je situacija u TK, naše sjednice su javne. Sigurno je da mi insistiramo na transparentnosti rada. Znate da je iz KS krenula prva borba protiv korupcije.

Da li bi i vlast i opozicija morali skupa sjesti i tražiti rješenja na svim nivoima, umjesto političkih prepucavanja?

Očigledno kada imamo prebacivanje odgovornosti da imamo rupe u sistemu. Nismo imali sistem nekih 30 godina i mi ga pokušavamo ispraviti. Moramo krenuti od početka.

Zašto se moralo desiti što se desilo da kantonalni resorni ministar Admir Katica najavi da će osigurati neophodna sredstva u budžetu da svi uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo do kraja ove godine mogu obaviti sistematske preglede? Zar se to ne treba obavljati periodično?

Pročitala sam tu izjavu. I to je to. Ja se iskrenu nadam da je ministar povukao određene korake i poteze zašto se to nije ranije radilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!