Zašto se desio kolaps elektroenergetskog sistema na Balkanu, stručnjak za N1: “Štete će biti u desetinama miliona maraka…”

Vijesti 24. jun 202409:43 > 13:44 0 komentara

Nakon što se desio kolaps elektroenergetskog sistema u velikom dijelu Zapadnog Balkana u petak, u Novom danu govorili smo o tome kako je moglo doći do raspada sistema u državama koje tradicionalno imaju struje za izvoz. O uzrocima i posljedicama kolapsa elektroenergetskog sistema razgovarali smo sa Amerom Jerlagićem, bivšim direktorom Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Uzroci nedavnog elektroenergetskog kolapsa u regiji su bili složeni. Crnogorski ministar energetike i rudarstva rekao je da se kvar dogodio kao posljedica velikog opterećenja, naglog porasta potrošnje struje i visokih temperatura.

Crnogorski i albanski zvaničnici tvrde da je uzrok regionalne havarije u elektroenergetskom sistemu posljedica velikog opterećena i porasta dnevne potrošnje usljed visokih temperatura. Evropsko udruženje operatora o svemu pokreće međunarodnu istragu.

Na samom početku razgovora za Novi dan Amer Jerlagić je pojasnio kako je došlo do glavne tehničke ili organizacijske slabosti koje su doprinijele ovom nezapamćenom incidentu.

“Prvo da pojasnim kakvo se formira tzv. vozni red. U svakoj državi postoji neovisni operator sistema. Svaki dan ti operateri pripremaju vozni red za elektronski sistem. Upravo se ti vozni redovi prave na bazi višegodišnjih ugovora, mjesečnih ugovora, unutar sedam dana, itd… Tog dana (petak, 21.06.) došlo je do preopterećenja. Ta se situacija može desiti, ali neko je trebao znati kakve su potrebe konzuma i to staviti u vozni red”, naveo je.

Potom je dodao:

“Ovakve situacije mogu da dolaze tokom ljeta. Dakle, mi se možemo grijati bilo čim tokom zime, ali hladiti isključivo samo strujom. Zbog temperatura koje su bile izrazito visoke, potreba za električnom energijom bile su velike. I onda vjerovatno dalekovod na kojem se desio incident je probio struju koju dalekovod može trpiti. Kako raste potreba, povećava se snaga. Kada je vrijednost struje prekoračila granicu, tada je krenulo sve. Mene čude paušalne izjave pojedinih ministara i direktora sistema”.

Između ostalog, pojasnio je kako smo došlo do situacije da skoro sve zemlje u regionu nemaju struju.

“Svi dalekovodi, svi prekidači imaju svoje zaštite. To su moderne numeričke zaštite. Isto tako satovi, između vremena u regionu, su baždareni na isto vrijeme. Tačno se zna koji je dalekovod iskočio. Nije zbog havarije se dalekovod isključio, govorimo o prekoračenju. Evidentno je da je od Podgorice krenulo. Proširilo se do Splita. I definitivno se radi o  preopterećenju sistema”, kazao je Jerlagić.

Na pitanje kako je moguće da je došlo do raspada sistema u zemljama koje tradicionalno imaju višak električne energije za izvoz, Jerlagić je kazao:

“Niti jedna od ovih zemalja koje su bile inicijalna tačka haverije, nema višak energije. Višak energije nema ni Crna Gora, ni Albanija ni Grčka. Sistem je u BiH bio vezan za termoelektrane. BiH sa svojim položajem i što ima u energetskom sistemu, traži nove stvari i potrebe. Iz političkih razloga 10 godina se nije ulagalo u elektroprenosnu mrežu”, kazao je.

N1 BiH

No, pojasnio je i zbog čega su pojedine zemlje i gradovi ostali bez struje, a drugi ne.

“Ako govorimo o situaciji koja nam se desila u petak, alternativni obnovljivi izvori energije ne mogu ništa učiniti u toj situaciji. Zašto je Srbija ostala stabilna, zato što su imali jaku proizvodnju iz termo kapaciteta. Hrvatska je imala nuklearku, svi ostali izvori ne mogu pomoći. Izvori u nekim drugim filozofijama pomažu da termo kapaciteti idu vani, a da dolazi period solara itd. Nemamo dalekovod koji bi povezalli ogromne solarne parkove”, kazao je Jerlagić, a zatim dodao:

“Deset godina se politika miješa. Milorad Dodik i SNSD blokirao je 200 miliona KM ulaganja u prenosnu mrežu. I sada imamo kočenja sa nivoa države za bilo kakva ulaganja. Jasno je zbog čega se ne ulaže. Do 2030. godine stari blokovi će se sami ugasiti”. 

Na kraju razgovora za Novi dan Amer Jelagić je kazao i da su zasigurno nastale velike materijalne štete.

“Evropski komitet se brzo uključio. Na svu sreću nema ljudskih žrtava. Štete u privredi su ogromne. Štete će se desetinama miliona maraka mjeriti. Materijalne štete su ogromne”, zaključio je Amer Jerlagić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!