Zašto se još puši u ugostiteljskim objektima u FBiH: “Inspekcije čekaju 6. decembar”

N1

Da li je zakon o zabrani pušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine na čekanju? Šta znači doneseni pravilnik i daje li odriješene ruke inspektorima da nadziru i kontrolišu primjenu zakona - pojasnio je Vedran Marčinko iz Federalnog ministarstva zdravlja koji je inače pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije.

Marčinko je, između ostalog, poručio za N1 da se razlikuje taj od zakona u Hrvatskoj koji zabranjuje i korištenje elektronskih cigareta, vipeova pa čak i snusa koji se prodaje u kutiji, a kojeg koriste osobe umjesto pravih cigareta kako bi nadomjestile potrebnu količinu nikotina.

“Zbog tog lobija u vezi s električnim cigaretama kasni se sada i sa novim direktivama u Evropskoj uniji koje bi definisale šta je to duhanski i novi duhanski proizvod. Neke su zemlje definisale da je to duhanski i nikotinski proizvod jer dosta njih daje samo tu dozu nikotina koja je potrebna da se zadovolji ta ovisnost. Jer svi ti konzumenti novih duhanskih proizvoda će kasnije početi konzumirati i klasičnu cigaretu. Samo je to sve jako cool i pristupačno za mlade tako da je to dobro osmišljen marketing”, dodao je Marčinko.

Interesovalo nas je da li je dovoljno jak lobi za nargila barove kojih, prema dostupnim informacijama, ima oko 1.500 na području Federacije BiH.

“Nargila barovi se tretiraju kao i cigarete, ne mogu se konzumirati u javnim zatvorenim prostorima već napolju u baštama. Ne može nigdje biti specijaliziran nargila bar jer on kao takvi ne postoje u zakonima. Tako da imamo ugostiteljske objekte koji drže hranu i piće. U slučaju kada objekat nema hranu, ali služi piće i kafu, onda se može do 50 kvadrata vlasnik opredijeliti da li je pušački objekat i mora 10 posto svog kapaciteta za tu zonu odrediti”, poručio je Marčinko.

Inače to opredijeljenje se odnosi na objekte koji su manjeg kapaciteta i u kojima se ne može napraviti izolirani prostor za pušače jer nemaju tu mogućnost. Obratno vrijedi za veće objekte koji su obavezni u svom prostoru imati odvojeni, posebno prilagođeni prostor za one koji konzumiraju cigarete.

Dakle, Marčinko je poručio da inspekcije čekaju 6. decembar kada će konkretno i početi djelovati, a kazne će se kretati od 100 KM za pušače i do 5.000 KM za objekte. Inače, inspekcija je i sada na teren, ali djeluje preventivno u smislu upozorenja.

Opširnije u videu ispod:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare