Zašto višemilionski dug Vlade RS na naplatu stiže državnoj instituciji?

Vijesti 19. aug 202419:35 9 komentara
N1/F.Z. (Ilustracija)

Deset miliona maraka u dvije godine - za toliko je porastao dug prema slovenačkom „Viaduktu“ i raste iz dana u dan, dok vlast igra ping-pong sa vrućim krompirom. Ukupno sa 42, na 53 miliona evra popela se obaveza koju bi trebala isplatiti Vlada Republike Srpske, iako račun na naplatu stiže Vijeću ministara.

Presuda, donesena prije više od dvije godine na štetu je Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Na adresu državnih institucija, konkretno Savjeta ministara knjiži se obaveza isplate iznosa arbitraže koji je svakim danom sve veći zbog kamate, upozorava pravni zastupnik slovenačke firme.

“Osnovica za obračun kamate stalno raste, samim tim kamata stalno raste i samim tim ukupan iznos potraživanja stalno raste”, naglasio je advokat Predrag Baroš.

Obračunom kamate na kamatu prvobitan iznos je sa 42 miliona evra porastao na 53 miliona evra i ta cifra trenutno raste za 20-ak hiljada maraka dnevno. Podsjetimo, Vlada Republike Srpske sa slovenačkom firmom 2004. godine sklopila je ugovor o koncesiji vrijedan 165 miliona evra za izgradnju hidroelektrana „Krupa“ i „Banjaluka Niska“. Do arbitraže je došlo nakon što je u oktobru 2015. godine “HES Vrbas”, u većinskom vlasništvu slovenačkog preduzeća, Vladi uputio odštetni zahtjev od 46 miliona maraka zbog jednostranog raskida ugovora. Još po postupcima nakon donošenja presude bilo je jasno da će Vlada Republike Srpske pokušati odužiti isplatu štete nastojeći da promjeni nepovoljan ishod arbitraže, pa i korišćenjem izgovora da se on „knjiži“ državnim insitucijama.

Tačno je da je u ovom predmetu tužena strana Bosna i Hercegovina i da oštećena strana sve iznose pa i kamatu planira naplatiti od državnih institucija, ali za Vladu RS nepovoljan je ugovor koji je sklopljen sa Savjetom ministara 2017. godine i to dva člana da će Republika Srpska isplatiti sve troškove eventualne arbitraže, a koji padnu na teret institucija BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare