Zastrašujuće brojke: “Čak četvrtina rođene djece u pojedinim bh. opštinama ne upisuje tu prve razrede”

N1/Ilustracija

Kojom brzinom ostajemo bez mladih? Brojne su studije koje upozoravaju da će Bosna i Hercegovina za nekoliko decenija biti društvo starih. No, izgleda, nisu dovoljno upozorenje. O društvenom fenomenu iseljavanja u inostranstvo, masovnom gubitku stanovništva i lošoj demografskoj situaciji u BiH za Novi dan je govorio Miodrag Pantović iz Beograda koji privodi kraju master rad o vezi demografije i rata u BiH. Podaci koje je iznio nisu nimalo ohrabrujući.

S obzirom da je Pantović analizirao i kretanja u i izvan BiH i tokom ranih devedesetih – ističe kako su se iseljavanja tada mahom vršila iz ruralnih sredina. Rijetki si bili slučajevi napuštanja onih najvećih gradova, a oni koji su ipak odlazili – išli su ka Austriji, Njemačkoj, i drugim jugoslovenskim republikama.

Pantović alanizira i današnju situaciju, a uslijed novijih popisa stanovništva, kaže, analizirao je odnos broja rođene djece u jednoj godini i broja njih rođenih u toj godini koji upišu prvi razred.

“Tada vidite koliko je porodica sa djecom napustilo svoje krajeve. Trenutno je to najizraženije na području Unsko-sanskog kantona i području Livna i Duvna, gdje zaista imate frapantne cifre. Migracije iz regiona su visoke, ali kad pogledate te krajeve – brojke su zaista začuđujuće. U opštinama kao što su Cazin, Velika Kladuša, Ključ, gotovo četvrtina rođene djece ne upisuju prve razrede tu. Ranije su išli pojedinci, sada porodice”, primjećuje Pantović.

“Ovo može otvoriti neka polja o kojima nismo ni razmišljali prije nekoliko godina”

Gore opisana situacija, naveo je, mijenja situaciju i za poslodavce.

“Ranije su odgovarali sa ‘ako nećeš ti, ima ko hoće'”, prisjeća se Pantović.

No, sada bismo, upozorava, mogli stići u paradokslanu situaciju.

“Ako nema naših ljudi, uvest ću nekoga iz Azije. To može stvoriti polje na koje nismo ni pomišljali prije četiri ili pet godina. Može doći do kršenja radničkih prava uvozne radne snage i do daljnjeg zanemarivanja domaće”, naglasio je Pantović, dodajući da ne postoji nikakva strategija za slučajeve ukoliko se strana radna snaga odluči da doseli sa svojim kompletnim porodicama u BiH.

Ujedno, pribojava se da će se građani u Bosnu i Hercegovinu prestati vraćati čak i u svojim penzionerskim danima, naročito zbog lošeg zdravstvenog sistema.

Opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!