Zastupnici SDA upozorili nosioce vlasti: Uozbiljite se i radite na rješavaju pitanja na putu ka EU

Vijesti 18. apr 202412:58 0 komentara
F.Z. / N1

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije održao je danas press konferenciju uoči hitne sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

 “Osnovni razlog obraćanja medijima i javnosti je današnja hitna sjednica”, rekao je Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA.

Kazao je da su se odlučili upozoriti na negativne stvari koje se prije svega od parlamentarne većine, a posebno se, kako je rekao, od SNSD-a nameću na prostoru BiH.

“Očekivali smo danas da ćemo raspravljati o prioritetima EU puta. Nažalost, mi ćemo danas raspravljati o zaključcima NSRS, a sve zbog navodno donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je donio visoki predstavnik BiH”, rekao je Špago.

F.Z. / N1

Podsjetio je da je Klub SDA predložio krajem prošle godine prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona.

“Sa skoro dvije trećine je prošao u Predstavničkom domu, zaustavljen je na Domu naroda. Tri mjeseca su prošla, još nema naznaka da će parlamentarna većina donijeti Izborni zakon. Nažalost, i jučerašnji sastanak u Istočnom Sarajevu još jednom dokazuje da parlamentarna većina nastoji derogirati nadležnosti visokog predstavnika, obećavajući da će za 7-8 dana donijeti novi Izborni zakon”, naveo je Špago.

Kazao je i da samo u prošloj godini, poslanici SNSD-a oborili 12 zakonskih rješenja, koja nisu vezana ni za prenošenje nadležnosti, već zakoni koji su poboljšavali određene stvari u postojećim zakonima.

F.Z. / N1

Ponovio je da je cilj press konferencije da upozore nosioce vlasti da se uozbilje i rade na zakonima, donošenju budžeta BiH za 2024, da rješavaju pitanja na putu EU, a ne, kako je rekao, da se bave prepucavanjem.

“Najgore je što se kroz ove zaključke, odnosno aktivnosti, a posebno SNSD-a, dovodi u pitanje funkcionisanje državnih institucija BiH”, istaknuo je.

F.Z. / N1

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Parlamentu BiH Edin Ramić je govorio je podsjetio šta je Srbija uradila prije 14 godina, odnosno da je Skupština Srbije 2010. usvojila Rezoluciju o genocidu.

“Danas u NSRS-u žele odbaciti izvještaj o Srebrenici koji je sačinjen još 2004. Genocidna namjera se želi održati i zato se moramo boriti protiv negatora genocida. Trojka se želi oprati od stavova predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije”,  rekao je Ramić.

Safet Kešo, također zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarnoj skupštini Bi se osvrnuo na jučerašnji sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a.

“Nermin Nikšić ne bi smio biti onaj koji ponavlja Dodikove riječi. Jasna je namjera RS da ruši ustavno-pravni poredak BiH. Pristajati u takvoj fazi na razgovore, derogirati Izborni zakon koji je donio OHR je strateška greška”, poručio je Kešo.

F.Z. / N1

Javnosti i medijima se obratio i Amor Mašović koji je govorio o Rezoluciji o Srebrenici o kojoj će se početkom maja raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

“Današnja Srbija koja bi trebala da se razlikuje od one Srbije ratnog zločinca Slobodana Miloševića, umjesto da se distancira od šačice tih ratnih zločinaca, koji će svakako okončati u zatvorima, i na taj način dokaže da pripada krugu civiliziranih država svijeta, čini sve ono za šta je osuđena od Međunarodnog suda pravde, iako to današnji predsjednik sve to negira”, kazao je Mašović.

F.Z. / N1

U Sarajevu je počela hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na kojoj bi poslanici trebali razmatrati aktuelnu političku situaciju.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, a na dnevnom redu je jedna tačka “razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!